Tensiuni politice la Londra, dupa retrogradarea ratingului: Este o "lovitura umilitoare"

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 17:02
1376 citiri
Tensiuni politice la Londra, dupa retrogradarea ratingului: Este o "lovitura umilitoare"

Guvenul britanic resimte presiuni politice intense dupa decizia Moody's de a retrograda ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, care a determinat deprecierea lirei si a fost imediat calificata de opozitie drept "o lovitura umilitoare" pentru premier si ministrul Finantelor.

Marea Britanie a pierdut ratingul de top triplu A pentru prima data din 1978, Moody's retrogradand guvernul de la Londra la "Aa1" din cauza cresterii economice slabe anticipata de agentie pentru urmatorii ani si datoriilor in urcare.

Moody's a precizat, intr-un comunicat transmis sambata, ca programul de reducere a datoriilor derulat de Marea Britanie se va confrunta cu dificultati semnificative.

Ministrul Finantelor, George Osborne, a declarat ca decizia "reprezinta un avertisment ferm privind problemele legate de datorii".

"Aceasta decizie nu ne va slabi determinarea de a ne realiza planul de revenire economica, ci ne va incuraja. Vom continua sa aplicam planul prin care am redus deja deficitul cu un sfert", a afirmat Osborne, citat de BBC.

Marea Britanie si-a mentinut ratingul "AAA" de la Moody's si Standard & Poor's (S&P) in ultimii 35 de ani.

Retrogradarea creste presiunea politica asupra guvernului, opozitia - Partidul Laburist - cerandu-i deja lui Osborne sa reduca masurile de austeritate pentru a incuraja revenirea economiei, potrivit Bloomberg.

Lira sterlina a scazut in ultimele 30 de minute ale sedintei de tranzactionare de vineri de la New York, incheind saptamana in scadere cu 0,6%, la 1,5163 dolari. Lira s-a depreciat cu 5,6% in acest an, evolutie "intrecuta" doar de cea a yenului japonez in randul valutelor economiilor dezvoltate.

Moody's a motivat decizia invocand "dificultatile presupuse de perspectivele slabe de crestere pe termen mediu fata de programul de consolidare fiscala al guvernului, care se va extinde si in perioada urmatoarei legislaturi".

Agentia a adaugat ca guvernul britanic va continua sa acumuleze datorii pana in 2016.

"Principalul factor care determina decizia Moody's de a reduce ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Regatului Unit la AA1 este faptul tot mai evident ca, in pofida avantajelor economice structurale considerabile, cresterea economica a Marii Britanii va ramane lenta pentru umratorii cativa ani, din cauza cresterii slabe la nivel global si efectului ei negativ asupra economiei birtanice", noteaza Moody's.

Perspectiva ratingului Marii Britanii este "stabila".

La finele anului trecut, datoria suverana neta a Marii Britanii reprezenta 68% din Produsul Intern Brut.

Cele trei mari agentii de rating, Moody's, S&P si Fitch, au atribuit anul trecut ratingului Marii Britanii perspectiva negativa.

#retrogradare rating Marea Britanie, #presiuni politice Marea Britanie , #Anglia