Taxe mai mari pentru bancile britanice, compensate de reducerea impozitelor pentru companii

Joi, 21 Martie 2013, ora 11:31
1157 citiri
Taxe mai mari pentru bancile britanice, compensate de reducerea impozitelor pentru companii

Guvernul britanic a decis sa majoreze inca o data taxa impusa bancilor, aceasta fiind cea de a a sasea majorare de la introducerea acestei taxe in 2011, dar va reduce impozitul pe companii.

In discursul sau anual privind bugetul, ministrul britanic de finante George Osborne a declarat ca obiectivul majorarii este ca bancile sa-si aduca si ele contributia si totodata reflecta "riscurile pe care bancile le reprezinta la adresa sistemului financiar si a economiei in general", transmite Reuters.

Ministerul de Finante britanic a informat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014 aceasta taxa va creste pana la 0,142% din bilanturile bancilor.

Pana acum Marea Britanie nu a strans fondurile la care se astepta de pe urma acestei taxe, chiar daca de la introducerea sa in 2011 taxa a fost majorata cu 80%, deoarece bancile au inceput sa vanda din active pentru a-si intari capitalul.

La introducerea taxei pe banci, guvernul britanic a anuntat ca spera sa stranga aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline pe an in 2012-2013. Cu toate acestea potrivit estimarilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability - OBR) taxa va genera in acest an fiscal 1,6 miliarde de lire sterline, dupa ce in anul fiscal 2011-2012 a generat 1,8 miliarde lire sterline.

Criticii sustin ca taxa pe banci prejudiciaza pozitia de centru financiar a Londrei si descurajeaza bancile sa acorde credite intr-un moment in care guvernul incearca sa creasca fondurile aflate la dispozitia IMM-urilor si consumatorilor.

"Acesta este un cost important pentru bancile care opereaza in Marea Britanie si o publicitate negativa pentru competitivitatea Londrei ca centru financiar mondial, in special intr-un moment in care concureaza cu alte centre", a declarat Matthew Barling de la firma PricewaterhouseCoopers.

Separat, Osborne a anuntat ca impozitul pe companii va fi redus la 20% incepand cu luna aprilie 2015, in conditiile in care s-a stabilit deja sa coboare pana la 21% in 2014, in incercarea de stimula firmele sa-si creasca investitiile si a crea noi locuri de munca.

Potrivit datelor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability - OBR), economia britanica ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 0,6%, jumatate fata de avansul de 1,2% preconizat in luna decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe banci Marea Britanie, #impozite firme Marea Britanie, #majorari taxe banci britanice , #Anglia