Revolutiile fara educatie. Cand geniile detin puterea

Marti, 07 Iunie 2011, ora 16:11
2677 citiri
Revolutiile fara educatie. Cand geniile detin puterea

Recent, un antreprenor american a creat valva in presa din Statele Unite declarand ca va oferi 100.000 de dolari tinerilor care deschid o afacere, in loc sa aleaga calea studiilor universitare. 

Educatia, de altfel foarte importanta, nu asigura succesul unei cariere. Au existat cateva situatii, in istorie, cand amatori fara studii intr-un anumit domeniu au ajuns sa-l revolutioneze.

Iata cateva exemple, citate de Cracked.com.

Srinivasa Ramanujan

Povestea tanarului geniu indian a stat la baza filmului "Good Will Hunting".

Ramanujan era foarte bun la matematica, in ciuda faptului ca nu a beneficiat de o educatie aleasa.

La varsta de 11 ani a primit o carte de trigonometrie din partea parintilor sai. Doi ani mai tarziu, isi enunta propriile teoreme sofisticate.

Desi mai tarziu a urmat cursurile unui colegiu, le-a abandonat pentru ca nu se putea concentra la cursurile despre istoria artei sau biologie.

Dupa esecul educational, isi continua viata in saracie, dar decide sa trimita o parte din teoremele sale catre matematicieni din India si Anglia.

Unele scrisori au fost considerate o gluma, altele s-au intors fara comentarii nefiind citite. In unele cazuri, matematicienii care le primisera nici macar nu au inteles la ce se uita.

In cele din urma, un profesor de la Cambridge i-a recunoscut geniul si l-a invitat in Anglia. Invitatie pe care Ramanujan a refuzat-o.

A fost considerat la fel de inteligent si important, pentru domeniul matematicii, precum Isaac Newton si Arhimede.

Gregor Mendel

Nascut in 1822, in Republica ceha, Mendel nu si-a permis sa-si plateasca studiile. In schimb, a decis sa intre in sistemul monahal, devenind calugar intr-omanastire din Brunn.

In timpul petrecut in gradina manastirii, a observat ca se intampla ceva cu plantele de mazare.

Unele trasaturi se repetau de la o generatie la alta. A fost de ajuns pentru a incepe o serie de epxerimente, primul pas catre stiinta geneticii.

Michael Faraday

Este considerat unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta din toate timpurile. Faraday revolutionat felul in care intelegem si folosim electricitatea.

Si toate astea, din pur simt practic, experimentand, pentru ca o educatie formala nu a avut niciodata.

Faraday s-a nascut intr-o familie saraca din Londra epocii industriale. La varsta de 14 ani, a devenit ucenic in atelierul unui legator de carti.

In acest loc, a inceput sa citeasca o parte din cartile pe care le lega. Dupa ce a fost fascinat de lumea stiintei, i-a cerut celui mai bun om de stiinta londonez la acea vreme, Humphrey Davy, un post de asistent.

Pe care nu l-a primit, decat abia peste un an. Atunci, geniul incepea sa lucreze. In scurt timp, inventeaza motorul electric, generatorul electric sau electroliza.

A descoperit inductia electro-magnetica, benzenul, forma campurilor magnetice.

Muzicianul care a descoperit Uranus

In Anglia secolului al 18-lea, tanarul muzician William Herschel visa la spatiul cosmic. Herschel a reusit sa-si construiasca singur un telescop, pentru a admira miscarea de deasupra.

Potrivit jurnalului sau, a inceput sa observe planetele si stelele in luna mai, 1773. Cativa ani mai tarziu, a observat un corp ceresc care nu seamana nici cu o stea si nici cu o cometa.

Desi initial a vrut sa de numele " planeta gerogiana" noului corp ceresc, dupa numele regelui George al III-lea, in cele din urma aceasta a ramas cu numele Uranus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afacere, #antreprenor, #descoperire, #educatie, #geniu, #revolutie, #gregor mendel , #Anglia