Premierul britanic spune ca Londra nu va accepta nicio majorare a bugetului UE

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:13
1128 citiri
Premierul britanic spune ca Londra nu va accepta nicio majorare a bugetului UE
Premierul britanic David Cameron

Premierul britanic David Cameron l-a avertizat, joi, pe presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy ca Londra nu va accepta niciun fel de majorare a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, relateaza Reuters.

"Premierul si vicepremierul (Nick Clegg) au afirmat clar pozitia guvernului potrivit careia noi nu sustinem nicio crestere in termeni reali a bugetului UE. Ei au reiterat faptul ca, intr-o perioada in care statele membre UE iau decizii dure pe plan intern privind cheltuielile, nu este adecvat ca UE sa-si sporeasca cheltuielile", a declarat purtatoarea de cuvant a sefului cabinetului britanic.

In luna iulie, Comisia Europeana a propus un proiect de buget al UE pentru perioada de programare financiara 2014-2020 in valoare de 1.033 de miliarde de euro in credite de angajamente si de 987 de miliarde de euro in credite de plati, in crestere cu 5% in raport cu bugetul UE pentru perioada 2007-2013.

Propunerea a fost insa respinsa de catre sapte state membre - Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Finlanda, Suedia si Austria -, toate fiind net contributoare la bugetul comunitar. Bugetul UE este finantat in proportie de 80% din contributii nationale.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat un summit european extraordinar pentru 22-23 noiembrie pentru a se ajunge la un acord asupra bugetului UE pentru 2014-2020.

#majorare buget UE, #Marea Britanie impotriva majorare buget UE, #proiect buget UE , #Anglia