Piata valutara, cu ochii pe piata muncii

Vineri, 05 August 2005, ora 00:42
969 citiri

Euro si lira sterlina au slabit, ieri, ritmul fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a pastrat rata dobanzii de referinta neschimbata, iar Banca Angliei a scazut-o pentru prima data in doi ani.Ambele miscari erau previzibile, iar investitorii au evitat sa faca pariuri importante pe marginea cursului valutar, asteptand datele de azi, din Statele Unite, privind somajul.

"Era de asteptat ca decizia BCE sa fie un non-eveniment si asa s-a si intamplat", spune Carsten Fritsch, de la Commerzbank. "Avand in vedere starea actuala a pietei, ar fi nevoie de date economice foarte bune din partea SUA pentru a readuce sentimentul pro-dolar", adauga el.

Datele economice recente ii fac pe multi dintre investitori sa spere ca economia zonei euro ar putea incepe sa creasca mai puternic decat pana acum si ca Banca Centrala Europeana va creste cu aceasta ocazie rata dobanzii de referinta anul viitor.

Euro reusise miercuri sa depaseasca bariera de 1,2260 $ si sa ajunga la 1,2350 $ insa ieri a scazut pana la valoarea de 1,2318 $, la ora 12:00 GMT. De la atingerea valorii de 1,1870 $, minimul pe ultimele patru luni, euro a recuperat mai bine de patru procente fata de dolar, insa ramane cu 9% mai jos raportat la inceputul anului.

"Piata a ramas stabila dupa vanzarile de dolari de ieri. Daca datele privind angajarile din Statele Unite vor fi bune, asta i-ar putea afecta pe cei care au cumparat euro in ultimele zile", spune Lena Komileva, de la Tullett Prebon.

Dolarul crescuse cu 0,3%, pana la 111,40 yeni, dupa ce ajunsese pana la valoarea minima de 110,76 yeni.

Analistii estimeaza aparitia a 183.000 de noi locuri de munca in economia americana.

In ciuda cresterii bruste a euro, brokerii au observat ezitari ale investitorilor de a cumpara moneda unica, acestia asteptand datele economice americane si soarta reformei postei japoneze. Coalitia aflata la putere in Japonia a amanat votul pentru aceasta lege pana saptamana viitoare.

Piata valutara va fi cu ochii pe cifrele ce vor fi publicate azi de catre Departamentul american al Muncii, pentru a vedea cat de sus ar putea ajunge dobanda de referinta a Fed in urmatoarea perioada. Analistii estimeaza o crestere cu 183.000 a numarului de noi locuri de munca generate de economia americana in luna iulie.

Autor: Marius Pandele

Averea