Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O treime din parlamentarii britanici nu mai vor sa primeasca pensii din investitiile in petrol

O treime din parlamentarii britanici nu mai vor sa primeasca pensii din investitiile in petrol


O treime din parlamentarii britanici au cerut miercuri retragerea investitiilor in petrol facute de fondul lor de pensii in valoare de 700 de milioane de lire (circa 790 de milioane de euro); intentia demersului este de a combate schimbarile climatice, la care contribuie exploatarea combustibililor fosili, transmite Reuters.

Si alte fonduri de pensii, fonduri suverane de asistenta sociala, grupuri religioase si universitati si-au vandut actiunile in industria petrolului, carbunelui si gazelor, din cauza impactului acesteia asupra climei, reaminteste agentia. Peste 1000 de astfel de organizatii s-au angajat sa isi reduca investitiile respective cu mai mult de 8700 de miliarde de dolari; Reuters remarca fondul social de stat din Norvegia, cel mai mare din lume, cu 1000 de miliarde.

Parlamentul de la Londra a declarat luna aceasta o "urgenta" simbolica privind modificarile climei. Desi lipsit de consecinte politice directe, demersul a fost considerat, potrivit Reuters, ca un indiciu al sprijinului pentru miscarile civice care solicita masuri de combatere a incalzirii globale.

"Urgenta climatica cere ca toate fondurile de pensii sa renunte la investitiile in combustibilii fosili si sa investeasca in solutii pozitive la criza climei", a declarat Caroline Lucas, deputata din partea Partidului Verde.

Din 2014, o treime din cei 650 de deputati britanici au cerut Fondului Parlamentar de Pensii sa isi faca publice investitiile in industrii cu factori mari de emisie de dioxid de carbon si sa se angajeze ca va renunta treptat la investitiile in combustibili fosili. Fondul detine active in valoare de 11,7 milioane de lire in actiuni BP si de aproape 11 milioane in Royal Dutch Shell.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 844 ori