Nota de plata pentru Brexit a fost stabilita de comun acord la 55 de miliarde de euro

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 14:32
3812 citiri
Nota de plata pentru Brexit a fost stabilita de comun acord la 55 de miliarde de euro
Foto: CC0 Creative Commons

Negociatorii britanici si europeni au ajuns la un acord asupra reglementarii financiare a Brexit-ului, o suma cuprinsa intre 45 de miliarde si 55 de miliarde de euro, a informat marti seara cotidianul britanic The Telegraph, scrie AFP.

Doua surse au confirmat jurnalului ca partile au cazut de acord la sfarsitul saptamanii trecute in privinta acestei chestiuni, unul din principalele obstacole in calea negocierilor legate de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Potrivit Telegraph, suma totala "va fi cuprinsa intre 45 de miliarde si 55 miliarde de euro", in functie de calculul realizat de fiecare tabara dupa "o metodologie pregatita in comun".

Pana acum, oferta financiara a guvernului britanic s-a situat in jurul a 20 de miliarde de euro, o propunere respinsa de presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat ca factura ar fi mai repede intre 50 de miliarde si 60 de miliarde de euro.

La solicitarea AFP, Comisia Europeana si ministerul britanic pentru Brexit (DExEU) au refuzat sa confirme un astfel de acord. "Discutiile intense dintre Marea Britanie si Comisia Europeana continua in aceasta saptamana la Bruxelles" unde "incercam sa ajungem la un acord", a explicat DExEU intr-un scurt mesaj trimis prin e-mail.

Un asemenea acord ar reprezenta un progres foarte important in negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana demarate in iunie. Celelalte 27 de tari din UE au facut din reglementarea financiara o conditie prealabila la deschiderea discutiilor asupra viitoarei relatii dintre UE si Londra.

Bruxellesul doreste, de asemenea, "progrese suficiente" in problema drepturilor cetatenilor comunitari in Marea Britanie dupa Brexit si a consecintelor divortului asupra frontierei dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord.

Cei 27 vor face cunoscut, in cursul unui summit prevazut pentru 14 si 15 decembrie la Bruxelles, daca accepta sa deschida aceasta a doua faza a negocierilor pe care Marea Britanie este dornica sa le poata incepe.

#Brexit cost Anglia, #nota plata Brexit , #Anglia