Neintelegerile dintre Londra si Washington au facilitat prabusirea Lehman Brothers

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 14:04
1465 citiri
Neintelegerile dintre Londra si Washington au facilitat prabusirea Lehman Brothers

Colapsul bancii americane Lehman Brothers, elementul declansator al celei mai mari crize financiare de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost facilitat de o problema de comunicare intre autoritatile din SUA si cele din Marea Britanie, potrivit The Guardian, citat de NewsIn.

Astfel, falimantul bancii, in septembrie 2008, a venit dupa ce un posibil ajutor din partea institutiei de credit britanice Barclays nu s-a putut materializa din cauza neintelegerilor dintre Londra si Washington.

La Londra, ministerul de Finante, Banca Angliei si Autoritatea pentru Servicii Financiare au considerat ca guvernul SUA va acorda garantii bancii cu probleme, asa cum a facut in cazul a doi mari creditori ipotecari. In prezent, cele trei structuri insista ca au precizat clar autoritatilor de la Washington ca Barclays ar putea incerca sa salveze institutia de credit americana daca va fi sustinuta de guvernul SUA.

La Washington, insa, fostul secretar al Trezoreriei Hank Paulson pune colapsul Lehman Brothers pe seama esecului ministrului britanic de Finante, Alistair Darling, de a informa la timp SUA de intentiile autoritatilor de la Londra. Paulson sustine, in plus, ca Darling i-a transmis clar, prin telefon, ca nu este pregatit sa "importe cancerul" american in Marea Britanie, afirmatii negate de ministrul britanic.

Prabusirea bancii americane a trimis unde de soc in intregul sistem financiar si a trezit temeri ca orice banca din lume este vulnerabila.

La trei zile dupa falimentul Lehman, in Marea Britanie HBOS a fost salvata de Lloyds. O luna mai tarziu, RBS, HBOS si Lloyds au primit ajutoare guvernamentale de 37 miliarde de lire sterline.

Primele temeri ale autoritatilor britanice legate de sanatatea sistemului financiar au aparut in primavara anului 2007, cand au cerut Statelor Unite sa participe la un "joc de razboi" in scopul de a se pregati pentru un eventual faliment al unei banci americane si o posibila criza financiara.

Proiectul, la care ar fi urmat sa ia parte, pe langa Marea Britanie si SUA, Elvetia si Olanda, nu s-a materializat din cauza refuzului SUA de a participa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lehman, #brothers, #colaps, #criza, #autoritati, #sua , #Anglia