Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marea Britanie risca sa intre in cea de-a treia recesiune de dupa 2008

Marea Britanie risca sa intre in cea de-a treia recesiune de dupa 2008


Oficiul National de Statistica (ONS) al Marii Britanii a revizuit in crestere cu 0,3% Produsul Intern Brut al tarii, dupa ce anterior statisticile inregistrasera o stagnare.

Institutia a pastrat insa neschimbate estimarile cu privire la contractia de 0,3% a PIB-ului britanic din ultimul trimestru al lui 2012.

Cifrele indica pericolul ca Marea Britanie sa intre in cea de-a treia recesiune de la criza financiara din 2008, cu mai putin de o luna inainte de prezentarea bugetului pe 2014 de catre ministrul britanic de finante, George Osborne, informeaza Reuters.

In perioada octombrie-decembrie 2012, Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-a contractat cu 0,3%, comparativ cu trimestrul trei, in concordanta cu estimarile initiale ale ONS si ale economistilor. Totusi, comparativ cu 2011, economia britanica a inregistrat o crestere de 0,3%, fata de un avans zero cat a estimat initial Oficiul National de Statistica.

Cheltuielile pentru consum au inregistrat o crestere de 0,2% in trimestrul patru din 2012, exporturile au scazut cu 1,5% iar importurile au inregistrat un declin de 0,2%. Sectorul serviciilor a scazut cu 0,1% in ultimele trei luni ale anului trecut, fata de o crestere de 1,2% in trimestrul trei.

Productia industriala a inregistrat o scadere de 1,9%, cel mai semnificativ declin din primele trei luni din 2009. Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 0,9%, fiind cel mai rapid ritm de crestere din trimestrul doi al anului 2011.

Economistii intervievati de Reuters se asteapta la o crestere a economiei Marii Britanii de 0,2% in primul trimestru din 2013 si evitarea recesiunii.

Datele ONS intervin dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat ratingul de top "AAA" atribuit Marii Britanii, pentru prima data in ultimii 35 de ani.

Lira sterlina, in cadere libera dupa retrogradarea ratingului Marii Britanii

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1402 ori