Marea Britanie: Puterea de decizie trebuie sa apartina parlamentelor nationale

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 08:30
993 citiri
Marea Britanie: Puterea de decizie trebuie sa apartina parlamentelor nationale
William Hague, liderul diplomaþiei britanice

"Dezamagirea publica a Marii Britanii fata de UE nu a fost niciodata atat de mare", va declara marti liderul diplomatiei britanice William Hague la Berlin, sustinand un rol mai important al parlamentelor nationale fara de care UE ar fi "nesustenabila din puncte de vedere democratic", relateaza AFP.

"Oamenii cred din ce in ce mai mult ca UE este ceva ce li se impune si nu ceva despre care au un cuvant de spus. Modul in care (tratatul de la) Lisabona a fost ratificat in Marea Britanie fara a consulta alegatorii a contribuit la acest sentiment", urmeaza sa declare Hague la Berlin, conform discursului transmis luni de ministerul sau.

"Oamenii considera ca UE este un proces cu sens unic, o masinarie enorma care absoarbe puterea de decizie a parlamentelor nationale in favoarea nivelului european unde se decide totul. Aceasta trebuie sa se schimbe", va insista acesta in cadrul unui forum de politica externa la care vor participa omologul sau german Guido Westerwelle si cel finlandez Alexander Stubb.

"Daca nu vom putea arata ca puterea de decizie poate reveni parlamentelor nationale, atunci sistemul va deveni nesustenabil din punct de vedere democratic", va declara acesta.

"Statele zonei euro trebuie sa faca ceea ce trebuie sa faca pentru a rezolva criza, insa modul in care avanseaza UE in intregimea sa nu trebuie sa fie catre centralizare si uniformitate sporita ci catre mai multa flexibilitate (...) ceea ce ar permite grade diferite de integrare in mai multe domenii, in asa fel incat sa nu ii dezavantajeze pe cei care nu vor sa participe la tot si vor sa pastreze lucrurile pe care toti le apreciem", va mai declara Hague.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Uniunea Europeana parlament national, #William Hague Uniunea Europeana , #Anglia