Marea Britanie, ingrijorata de o criza imobiliara din cauza imigrantilor romani

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 09:43
2241 citiri
Marea Britanie, ingrijorata de o criza imobiliara din cauza imigrantilor romani

Ministrul britanic pentru comunitati si administratie locala, Eric Pickles, a avertizat duminica la BBC ca "un aflux" de romani si bulgari se va adauga problemelor existente pe piata locuintelor in Marea Britanie, dar a refuzat sa ofere o estimare a numarului de persoane care s-ar putea muta in Regatul Unit dupa deschiderea pietei muncii, in decembrie 2013.

"Nu cred ca stie cineva", a afirmat la BBC oficialul britanic, adaugand ca trebuie depuse mai mult eforturi pentru a prezenta date solide privind numarul de imigranti. Eric Pickles a dat asigurari ca nu vrea sa inceapa "o poveste de groaza" pe acest subiect.

Marea Britanie a adoptat in 2005 restrictii temporare pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dar acestea expira in decembrie 2013 si, conform reglementarilor UE, nu pot fi extinse.

La emisiunea Sunday Politics de la BBC, Eric Pickles a fost intrebat de impactul unui nou val de imigranti din UE, dupa o discutie privind rata scazuta de crestere a pietei imobiliare. Intrebat cati romani si bulgari sunt asteptati sa vina in Marea Britanie, ministrul a raspuns: "Adevarul este ca nu cred ca cineva stie in intregime care va fi numarul celor care vor veni din Bulgaria si Romania".

Eric Pickles a precizat ca "nu a avut discutii cu Ministerul de Interne privind numarul imigrantilor". Dar, a explicat oficialul britanic, autoritatile locale iau masuri pentru a se pregati de o posibila crestere masiva a numarului de romani si bulgari care ar putea sosi anul viitor in Marea Britanie.

"Nu stim numarul oraselor care au un numar de romani peste medie astfel incat ne asteptam sa vedem o sporire a numarului lor in estul Londrei, acolo unde sunt prezenti acum in mod predominant", a afirmat ministrul britanic pentru comunitati.

Ultimul guvern laburist a subestimat semnificativ numarul de persoane din primul val al imigrantilor care au venit din statele membre ale UE din estul Europei, cu aproape zece ani in urma, iar Eric Pickles a declarat ca nu va prezenta nici o cifra pana cand nu va fi sigur de ea: "Am vazut datele. Nu am incredere in ele. Am cerut explicatii suplimentare si cand le voi obtine si cand voi avea incredere in aceste date, voi vorbi despre ele".

Dar, a adaugat oficialul britanic, "tinand cont de lipsa locuintelor, orice aflux din Romania si Bulgaria va provoca probleme, nu doar in privinta pietei imobiliare, ci si a pietei locuintelor sociale".

Ministerul de Interne nu a publicat o estimare oficiala care sa arate cati cetateni din Romania si Bulgaria ar putea profita de avantajele legate de noile lor libertati de circulatie, dar unii experti estimeaza ca Marea Britanie se va confrunta cu un mare numar de imigranti din estul Europei, care ar pune presiune asupra salariilor si locurilor de munca ale britanicilor.

Romanii si bulgarii vor primi drept nerestrictionat de a locui si lucra in Marea Britanie incepand cu 1 ianuarie 2014, dupa expirarea obstacolelor temporare impuse pentru protejarea pietei muncii din Marea Britanie, a confirmat in noiembrie 2012 ministrul britanic de interne Theresa May. Ea nu a oferit insa o cifra estimativa cu privire la numarul de cetateni romani si bulgari care vor profita de accesul liber pe piata muncii britanica dupa ridicarea restrictiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marea Britanie criza imobiliara, #Marea Britanie imigranti Romania, #Marea Britanie piata muncii Romania , #Anglia