Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marea Britanie: Camera de Comert anticipeaza o recesiune

Marea Britanie: Camera de Comert anticipeaza o recesiune

Economia Regatului-Unit va intra in recesiune in urmatoarele 6-9 luni, a anticipat Camera de Comert Britanica (BCC) in ultimele sale previziuni trimestriale publicate duminica seara, informeaza AFP.

Perspectiva uneicrize de amploare suferita de tari la inceputul anilor '90 poate fi, insa, exclusa, a estimat BCC.

In acelasi timp, organizatia a avertizat ca numarul somerilor va creste la aproximativ 300.000 in 2-3 ani, pentru a se apropia ulterior de doua milioane.

"Previziunile noastre trimestriale indica o inrautatire semnificativa a perspectivelor economice pentru Marea Britanie. Exista in prezent o reala posibilitate de recesiune tehnica", a comentat David Kern, consilier economic la BCC.

Camera a atribuit deteriorarea situatiei unei "foarte clare" incetiniri a cresterii consumului, gospodariile britanice trebuind sa "stranga cureaua" pentru a face fata cresterii costurilor vietii.

O reducere masiva a investitiilor, cauzata de scaderea increderii antreprenorilor, este de asemenea o cauza, conform BCC.

Banca Angliei (BoE) a reiterat, miercuri, ca anticipeaza "unul sau doua trimestre consecutive de contractie a PIB", care in limbaj tehnic inseamna intrarea in recesiune a economiei britanice.

Avansul economic s-a redus cu 2,3 la suta in ritm anual in primul trimestru, fiind cea mai mica din ultimii trei ani, iar numerosi economisti sunt de parere ca o recesiune este posibila in cel de-al doilea semestru.

Inflatia in Marea Britanie ar putea depasi cinci la suta inainte de sfarsitul anului 2008, peste tinta sa de doi la suta, conform recentelor previziuni ale BoE, ceea ce pare a exclude in continuare o perspectiva de relaxare monetara.

Cu toate acestea, Camera de Comert Britanica a facut un apel pentru reducerea costurilor in bani pentru revigorarea economiei.

"Noi credem ca amenintarea care pandeste cresterea economica este mult mai grava si mai apropiata decat riscurile unei cresteri a inflatiei", a adaugat Kern.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1376 ori