Marea Britanie, aproape de cel mai redus ritm de crestere a economiei din ultimul deceniu

Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 13:02
1685 citiri
Marea Britanie, aproape de cel mai redus ritm de crestere a economiei din ultimul deceniu
Foto: Pixabay

Economia britanica a inregistrat in trimestrul trei din 2019 aproape cel mai redus ritm de crestere din ultimul deceniu, pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor privind Brexitul, care au dus la reducerea cheltuielilor si a investitiilor, transmit BBC si Reuters.

PIB-ul Marii Britanii a evitat recesiunea, inregistrand o crestere de 0,3% in trimestrul trei din 2019, dupa o scadere in precedentele trei luni, a anuntat luni Oficiul National de Statistica (ONS). Analistii si oficialii de la Banca Angliei (BoE) se asteptau la un avans de 0,4% in perioada iulie - septembrie 2019.

"Economia a inregistrat o crestere solida in trimestrul trei din 2019, in principal datorita rezultatelor foarte bune din iulie. Este cel mai redus ritm de crestere din aproape un deceniu. Sectorul serviciilor a fost din nou motorul de crestere, dar si cel al constructiilor a avut o evolutie buna. Deficitul comercial s-a atenuat, datorita majorarii exporturilor de bunuri si servicii", a apreciat un statistician al ONS.

In ritm anual, economia britanica a crescut cu 1% in trimestrul trei din 2019, cel mai redus ritm din 2010, si dupa un avans de 1,3% in precedentele trei luni, a informat ONS. Analistii se asteptau la o expansiune de 1,1% in perioada iulie - septembrie 2019.

Saptamana trecuta, Banca Angliei si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei britanice in acest an la 1,4%, de la 1,3%, pe fondul asteptarilor privind o redresare accentuata in trimestrul trei din 2019.

Ar fi acelasi ritm de crestere precum cel din 2018 si cel mai lent de la criza financiara. Pentru 2020, BoE se asteapta la o incetinire suplimentara, pana la 1,3%.

Cheltuielile gospodariilor, sprijinite de scaderea somajului si majorarea salariilor, au crescut cu 0,4%, in timp ce cheltuielile guvernamentale au inregistrat un avans de 0,3%.

#crestere economie Marea Britanie , #Anglia