Lira sterlina risca sa continue prabusirea in fata euro si a dolarului

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 13:45
1836 citiri
Lira sterlina risca sa continue prabusirea in fata euro si a dolarului

Lira sterlina a scazut cu 1% in fata euro, la cel mai mic nivel din ultimul an, si cu 0,7% fata de dolarul american, in contextul in care guvernatorul Bancii Angliei si alti doi membri ai Comitetului de Politica Monetara (CPM) au sustinut cresterea masei monetare din Marea Britanie.

Sase membri ai acestui comitet au votat ca politica monetara sa ramana neschimbata, dar vestea ca trei membri ai CPM au fost impotriva i-a socat pe analisti, in special dupa avertismentul comitetului ca inflatia va depasi in urmatorii doi ani tinta Bancii Angliei de 2%, transmite Financial Times.

Lira sterlina se afla deja sub o mare presiune dupa ce investitorii au inceput sa vanda masiv moneda britanica pe fundalul temerilor privind reducerea ratingului pentru datoria engleza si inrautarirea situatiei economice din Regatul Unit.

Vanzarea lirei a reprezentat in ultima perioada una din cele mai populare activitati pentru fondurile speculative.

Politica monetara a Marii Britanii s-a pastrat neschimbata din iulie 2012, iar membrii CPM, inclusiv guvernatorul Bancii Angliei, au parut sa fi devenit neincrezatori in capacitatea institutiei de a stimula cresterea economica prin relaxare cantitativa. Banca Angliei a cumparat pana acum obligatiuni in valoare de 375 de miliarde de lire sterline.

Minutele intalnirii comitetului arata ca membrii acestuia au avut in vedere scaderea ratei dobanzii, dar toti cei noua membri au votat mentinerea acesteia la 0,5%.

#curs lira sterlina, #depreciere lira sterlina, #relaxare cantitativa Marea Britanie, #inflatie Marea Britanie, #dobanda cheie banca angliei , #Anglia