Inflatia a crescut in Marea Britanie la 4,5% in aprilie

Marti, 17 Mai 2011, ora 15:18
1344 citiri
Inflatia a crescut in Marea Britanie la 4,5% in aprilie

Inflatia a crescut in Marea Britanie in luna aprilie la 4,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, din cauza cresterii costurilor din sectorul transporturilor si majorarea accizei pe tutun si bauturi alcoolice, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Inflatia ridicata complica si mai mult problemele Bancii Angliei, care incearca sa mentina dobanzile la niveluri cat mai scazute pentru a sprijini economia.

Preturile de consum au urcat in Marea Britanie cu 1% fata de luna martie, avans care a mai fost intalnit o singura data in istorie, potrivit institutului national de statistica.

Media estimarilor analistilor indica o inflatie anuala de 4,2% in aprilie, dupa scaderea surprinzatoare a indicatorului la 4% in martie.

Ingrijoratoare este in special cresterea inflatiei "de baza", care elimina efectul preturilor volatile, precum alimentele si carburantii. Acest indicator a crescut la 3,7%, cea mai mare rata anuala inregistrata vreodata.

Lira sterlina s-a apreciat, cifrele alimentand speculatiile ca banca centrala va creste dobanzile de la minimul record de 0,5% inainte de sfarsitul anului.

Inflatia se plaseaza din decembrie 2009 peste tinta Bancii Angliei, de 2%, iar institutia a avertizat saptamana trecuta ca indicatorul ar putea urca la 5% in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie, #marea britanie, #costuri, #acciza tutun, #majorare acciza tutun, #majorare acciza bauturi alcoolice , #Anglia