INEVITABIL: varsta de pensionare va creste spre 70 de ani

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 13:22
2537 citiri
INEVITABIL: varsta de pensionare va creste spre 70 de ani

Englezii vor fi nevoiti sa lucreze pana la varsta de 70 de ani si sa plateasca impozite mai mari pentru a repara proasta gestiune a finantelor, arata un raport PricewaterhouseCoopers.

Coalitia care se afla acum la conducerea Marii Britanii planifica ridicarea varstei de pensionare la 68 de ani.

Insa aceasta masura, luata de una singura, nu este de ajuns pentru a redresa finantele Angliei, dupa imprumuturile laburistilor.

Economistul-sef al PwC, John Hawksworth, spune ca pentru a atinge nivelul datoriei publice anterior crizei, sunt necesare taieri de cheltuieli, pe de o parte, si venituri aditionale de 20 de miliarde de lire, pana in 2020, pe de alta.

Asta pe langa pachetul de austeritate propus deja de ministrul de finante George Osborne.

Banii necesari la bugetul statului ar putea fi colectati din cresterea TVA de la 20% la 24% sau prin cresterea cu doua procente a contributiilor sociale.

"Se discuta despre asta de 65 de ani. Guvernele au vorbit, expertii au avertizat, dar nimeni nu a facut nimic practic. Este bine ca oamenii traiesc mai mult, insa sistemele nu s-au adaptat la aceste schimbari.

Este inevitabil: varsta de pensionare trebuie sa creasca", spune un expert in fonduri de pensii, citat de Daily Mail.

Planurile coalitiei prevad o crestere a varstei de pensionare, atat la femei cat si la barbati, la 66 de ani in 2020.

In 2036, va creste cu inca un an, iar in 2046 se va ajunge la 68 de ani.

Insa PwC atentioneaza ca daca aceste planuri nu vor fi puse in aplicare in forma respectiva, in 2050 vor fi numai 2,4 angajati la fiecare pensionar. Acum, exista 3,6 angajati britanici la fiecare pensionar.

De vina pentru acesta situatie sunt retragerea generatiei baby-boom - cei nascuti intre 1946 si 1960 - si faptul ca oamenii traiesc mai mult.

Mentinerea varstei actuale s-ar putea dovedi si mai costisitoare pentru Anglia.

Daca acum are o datorie externa de 60% din PIB, aceasta ar putea creste la 90%, daca nu se schimba varsta de pensionare, spun cei de la PricewaterhouseCoopers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anglia, #crestere varsta pensionare, #pensie, #pensionare, #varsta minima pensionare , #Anglia