Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia britanica sta mai prost decat era de asteptat

Economia britanica sta mai prost decat era de asteptat

Confederatia Industriei Britanice (CBI) a avertizat ca tara se confrunta cu o recesiune mai adanca si mai prelungita decat a estimat initial, transmite AP.

CBI se asteapta ca economia Marii Britanii sa se contracteze cu 1,7 la suta in 2009, dupa ce in septembrie prognozase o recesiune usoara la sfarsitul acestui an, urmata de o crestere de 0,3 la suta in 2009.

John Cridland, director general al Confederatiei Industriei Britanice, a declarat astazi ca recesiunea din Regatul Unit pare 'mai adanca si mai prelungita decat am estimat cu doar doua luni in urma'.

Economia Marii Britanii se afla la limita intrarii in recesiune tehnica, inregistrand o crestere economica negativa in trimestrul trei din 2008, pentru prima data in ultimii 16 ani.

O economie este considerata in recesiune dupa doua trimestre consecutive de scadere economica. In al doilea trimestru din 2008, economia britanica a stagnat, iar in trimestrul al treilea a inregistrat o scadere de 0,5 procente.

Este prima data din 1992 cand economia Regatului Unit s-a contractat, Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, avertizand recent ca Marea Britanie este pe cale sa intre in recesiune.

Rata somajului in Marea Britanie a crescut la cel mai inalt nivel in aproape doi ani in luna septembrie deoarece perspectiva recesiunii si a crizei financiare mondiale a dus la reducerea numarului de locuri de munca, de la banci la sectorul constructiilor.

Produsul Intern Brut al zonei euro (EA15) a inregistrat un recul de 0,2 procente in trimestrul trei 2008, dupa o scadere de 0,2 procente inregistrata in perioada aprilie-iunie 2008, conform datelor publicate saptamana trecuta de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat), care confirma in mod oficial faptul ca economia zonei euro este in recesiune.

Si in Uniunea Europeana (UE27) Produsul Intern Brut a inregistrat un recul de 0,2 procente in trimestrul al treilea, dupa o crestere zero in perioada aprilie-iunie 2008.

Potrivit Eurostat, trei dintre principalele economii ale zonei euro (Germania, Marea Britanie si Italia) au inregistrat un recul al PIB de 0,5 procente in trimestrul trei 2008 comparativ cu trimestrul precedent. Spania a inregistrat un recul de 0,2 procente iar Franta a inregistrat o crestere de doar 0,1 procente.

Cel mai mare declin trimestrial s-a inregistrat in Estonia, unde PIB-ul a scazut cu un procent fata de trimestrul precedent, iar cele mai mari cresteri economice s-au inregistrat in Slovacia, unde PIB-ul a crescut cu 1,5 procente, si Cehia, cu o crestere de un procent.

Eurostat nu a publicat cifre privind evolutia PIB in Romania. In trimestrul al doilea al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, Romania s-a situat pe primul loc in randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu un avans record al PIB de 9,3 procente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1444 ori