Cameron, presat sa organizeze un referendum privind relatia cu UE

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 09:20
961 citiri
Cameron, presat sa organizeze un referendum privind relatia cu UE

Premierul britanic David Cameron este supus la presiuni din ce in ce mai mari sa organizeze un referendum in tara, in cazul in care liderii UE care participa joi si vineri la un summit descris drept crucial decid schimbari majore ale tratatelor europene.

Intr-un articol publicat in ziarul Times, Cameron a avertizat ca Marea Britanie va bloca orice schimbari propuse ale tratatelor UE, daca acestea nu ii apara interesele. Insa el a dat asigurari ca va avea o atitudine constructiva fata de discutiile care vizeaza sa puna capat crizei din zona euro, ce reprezinta prioritatea reuniunii.

Insa aceasta abordare a parut subminata miercuri de apelurile unor politicieni conservatori pentru organizarea unui referendum in Marea Britanie in cazul unor modificari ale tratatelor UE.

Boris Johnson, primarul Londrei si unul dintre principalii rivali ai lui Cameron in partidul sau, a fost una dintre principalele voci care au cerut o consultare populara. El a descris eforturile actuale de a salva zona euro ca o tentativa disperata de a "insaila" lucrurile. "Cred ca riscam sa salvam cancerul, nu pacientul", a spus el.

Si secretarul pentru Irlanda de Nord, Owen Paterson, a cerut organizarea unui referendum.

Cameron a spus in repetate randuri ca va convoca o consultare populara numai in cazul in care Londrei i se va cere sa cedeze noi prerogative catre UE.

El a amenintat, insa, cu veto vizand reformele care vizeaza consolidarea monedei unice, in cazul in care nu vor fi aparate astfel interesele Marii Britanii.

Printre acestea se numara masuri pentru a apara serviciile financiare britanice, pe fondul temerilor ca centrul financiar al Londrei, City, ar putea fi afectat de o posibila taxa pe tranzactii, precum si masuri pentru a apara piata unica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#David Cameron Anglia, #David Cameron UE, #David Cameron referendum , #Anglia