Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Britanicii, noii latifundiari ai Rusiei

Britanicii, noii latifundiari ai Rusiei
Pamanturile ieftine si roditoare ii pe atrag investitorii din Vest. In goana nebuna dupa ramasitele fostei URSS, oligarhii rusi au pierdut din vedere un lucru important: pamantul Maicii Rusia. Aceasta scapare a lasat poarta deschisa pentru oamenii de afaceri straini.

Printre ei se numara si un britanic din Nottingham, care a renuntat la afacerile din Anglia, unde construia camine studentesti si centre comerciale, si si-a investit cu succes banii intr-o afacere mult mai profitabila: agricultura in Rusia.

Robert Monk este proprietarul "Heartland Farms Penza" care detine peste 30.000 de hectare de pamant fertil in bazinul raului Volga, la aproximativ 740 km de Moscova, relateaza "Times Online".

Potrivit standardelor britanice, este o suprafata de pamant imensa, de pe urma careia Monk face profituri frumoase, dupa ce preturile cerealelor pe pietele internationale au explodat. "Avem ocazia sa cumparam in plus 150.000 de hectare de teren arabil, insa nu avem bani", spune Robert Monk.

Mosie lunga de o ora

Afacerea "Heartland Farms" s-a nascut in 2002, cand proprietarii au inceput sa opereze, prin concesiune pe 49 de ani, parcelele de teren mostenite de 1.500 de fermieri de la colhozurile sovietice. Din cele peste 30.000 de hectare pe care le detine astazi ferma, peste 12.000 sunt productive, fiind insamantate cu grau, orz si rapita.

Pentru a traversa "mosia" din regiunea Penza, o combina are nevoie de cel putin o ora. Ferma este atat de mare incat masinile agricole sunt utilate cu echipamente de navigare prin satelit. Solul este de o calitate foarte buna, iar pretul este mic, afirma Richard Willows, directorul general al fermei, fost comerciant cu cereale.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=338148>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1074 ori