Britanicii investesc masiv in drone si in Fortele Speciale - razboi total cu Statul Islamic

Luni, 13 Iulie 2015, ora 14:14
4038 citiri
Britanicii investesc masiv in drone si in Fortele Speciale - razboi total cu Statul Islamic
Foto: eliteukforces.info

Londra este decisa sa trateze amenintarea extremistilor din gruparea Statul Islamic cu mai multa seriozitate.

Premierul David Cameron a anuntat la inceputul acestei saptamani cresterea numarului de soldati din cadrul fortelor speciale si alocarea unui buget suplimentar pentru dotarile si actiunile armatei britanice.

Saptamana trecuta, ministrul britanic de Finante, George Osborne, a anuntat alocarea pentru urmatorii 10 ani a 2% din PIB pentru bugetul anual de aparare, arata The Telegraph.

Inca 2,5 miliarde de lire sterline

Premierul britanic i-a indemnat pe sefii armatei sa cheltuiasca mai mult pentru a contracara actiunile gruparii teroriste.

In acelasi timp, armata britanica a anuntat ca se va alatura raidurilor aeriene derulate impotriva trupelor Statului Islamic in Irak si Siria.

Guvernul Marii Britanii a alocat un miliard de lire sterline pentru operatiunile pe care Ministerul Apararii le va intreprinde pana in 2020, alte 1,5 miliarde urmand sa fie impartite intre fortele armate si serviciile de informatii.

Banii vor fi directionati catre unitati de elita ale armatei britanice, cum ar fi SAS, sau vor fi investiti in dronele necesare pentru bombardamentele din Irak.

"Ca prim-ministru, voi pune mereu securitatea tarii pe primul loc. Avem nevoie de un buget de 2% din PIB la Aparare, pentru ca aceasta investitie ne va tine in siguranta", a declarat David Cameron.

"Acum stim cat tebuie sa cheltuim, ramane doar de vazut pe ce vom cheltui acesti bani. Am delegat sarcina de a gasi metode de contracarare a extremismului catre expertii din Ministerul Apararii.

Aceasta ar putea insemna achizitionarea de drone, avioane de spionaj si instruirea mai multor trupe SAS. Am vazut cat de utile pentru securitatea noastra au fost aceste elemente in ultimii cinci ani", a mai spus premierul britanic.

Primul pas impotriva teroristilor din Statul Islamic urmeaza sa fie facut printr-o ampla operatiune de bombardare a tintelor din Siria incepand cu toamna acestui an.

Pentru initierea operatiunii, Cameron si ministrul Apararii, Michael Fallon, sunt decisi insa sa astepte pana in luna septembrie, cand laburistii din Camera Comunelor isi vor alege un nou sef.

In trecut, alte operatiuni militare ale Marii Britanii au fost boicotate de o alianta nefireasca intre reprezentantii laburistilor si conservatorilor din Parlamentul britanic.

Efectul Tunisia

De aceasta data insa, angajamentuil premierului de a spori numarul soldatilor din trupele speciale ale Armatei britanice indica faptul ca Regatul Unit este decis sa se implice mai mult in conflictul din Orientul Mijlociu.

Angajamentul pare sa vina si dupa tragedia de luna trecuta din Tunisia, cand un terorist localnic a ucis 38 de oameni pe o plaja din tara, dintre care 30 erau turisti britanici.

Premierul Cameron si-a programat o vizita si la baza aeriana Waddington, locul de unde sunt declansate raidurile aeriene ale avioanelor si dronelor impotriva tintelor din Irak si Siria.

In ultimii ani, peste 1.000 de raiduri aeriene au pornit de aici si au lovit 300 de tinte din regiunile controlate de Statul Islamic.

Luni seara, David Cameron se va intalni si cu echipajul recrutat pentru portavionul Queen Elizabeth, care va intra in misiuni incepand cu anul 2020.

Pana atunci, Cameron vrea ca nava sa devina un punct mobil de operatiuni pentru drone, avioane cu echipaj uman si unitati speciale SAS, care sa poata fi relocat in functie de zonele de conflict care ameninta securitatea statului britanic.

Atacuri transmise pe YouTube

Guvernul britanic a recurs si la postarea pe YouTube a unor atacuri ale dronelor Reaper impotriva unor tinte ale Statului Islamic, in incercarea de a descuraja recrutarea unor noi membri ai retelei teroriste din randul musulmanilor din Marea Britanie.

Propaganda video a fost derulata pe site-ul Ministerului Apararii inca din octombrie 2014, dar, de curand, oficialii britanici au deschis si un cont pe YouTube unde posteaza inregistrarile atacurilor.

Sajid Javid, secretarul de stat pentru Afaceri, a declarat recent ca "musulmanii britanici care refuza sa condamne atacurile teroriste, precum cel din Tunisia, isi imping copiii in bratele teroristilor".

Javid, singurul membru musulman al cabinetului Cameron, a atras atentia asupra faptului ca multi imami din Marea Britanie refuza sa condamne atacurile teroriste desfasurate de Statul Islamic.

"Cred ca avem o problema cu cei care se autodenumesc extremisti non-violenti. In fapt, ei intretin aceasta ideologie a terorii. Poate ca nu sunt de acord cu terorismul, dar sunt de acord cu povestea din spatele acestuia.

Trebuie sa realizam pericolul la care suntem expusi si la le aratam foarte clar ca, daca ne ranesc pe noi, vor avea si ei de suferit. In cele din urma vor trebui sa inteleaga ca acest lucru trebuie sa inceteze", sustine Sajid Javid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget Aparare Marea Britanie, #conflict Marea Britanie Statul Islamic, #amenintari terorism Marea Britanie , #Anglia