Britanicii au pierdut investitii de 75 de miliarde de euro in primele 5 luni de dupa votul pro-Brexit

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 11:37
7485 citiri
Britanicii au pierdut investitii de 75 de miliarde de euro in primele 5 luni de dupa votul pro-Brexit
Foto: Pixabay

Perspectiva iesirii Marii Britanii din UE a determinat multe companii straine sa amane sau sa anuleze pana acum investitii in valoare totala de aproape 75 de miliarde de euro in Regatul Unit, arata un raport recent al Centrului pentru Cercetare in Economie si Afaceri.

Principalele motive invocate au fost deprecierea lirei si ingrijorarea privind inflatia din Marea Britanie, informeaza CNBC.

Raportul a fost comandat de Hitachi Capital si a supus analizei peste 1.000 de companii care desfasoara afaceri pe teritoriul Marii Britanii.

42% din managerii companiilor consultate au declarat ca au blocat investitiile sau si-au anulat planurile in acest sens, in urma referendumului din 23 iunie.

Lira a ajuns cea mai slab performanta valuta in acest an, cele 5 luni de la declararea intentiei de separare de UE aducand o depreciere cu 15 procente in fata dolarului american.

In raport cu moneda euro, declinul a fost si mai accentuat, iar in luna august, pe cateva aeroporturi din Regatul Unit, lira sterlina se tranzactiona pentru mai putin de euro.

O usoara revenire in fata monedei unice a fost sesizata in timpul alegerilor prezidentiale din SUA, cand cursul oficial lira sterlina/euro a ajuns la 0,86.

Inflatia este de asteptat sa inregistreze cel mai mare salt din ultimii 20 de ani, Banca Angliei prognozand un prag de 2% in primele luni ale anului viitor si 2,7 procente pentru inceputul lui 2018.

Domeniile IT si telecomunicatii au fost cele mai afectate de decizia britanicilor de a intoarce spatele UE, mai arata raportul Centrului de Cercetare in Economiei si Afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii anulate Marea Britanie, #brexit, #efecte Brexit, #afaceri Marea Britanie, #economie britanica , #Anglia