Bilantul campaniei "Go Home" in Marea Britanie: 11 plecari si 1.000 de farse

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 09:27
1328 citiri
Bilantul campaniei "Go Home" in Marea Britanie: 11 plecari si 1.000 de farse

Controversata campanie "Go Home", care ii invita pe imigrantii ilegali sa paraseasca Marea Britanie, a incitat doar 11 dintre acestia sa-i dea curs, iar doua treimi dintre semnalarile primite de autoritati s-au dovedit a fi farse, indica AFP, citand raportul oficial al guvernului, publicat joi.

Criticat vehement si abandonat in final de guvern, proiectul pilot a constat in parcurgerea mai multor cartiere din Londra populate in special de straini de catre doua camionete in aceasta vara, plimband panouri uriase prin care ii invitau pe imigrantii clandestini sa paraseasca tara.

"Ilegal in Marea Britanie? Intoarceti-va acasa sau asumati-va riscul de a fi arestati !", spunea afisul, aratand catuse si invitandu-i pe imigrantii clandestini sa trimita mesaje-text continand cuvantul "Home" (casa) la un numar de telefon.

Drept rezultat, Ministerul de Interne a primit in total 1.561 texte, dintre care 1.034 s-au dovedit a fi farse, potrivit raportului.

In final, 11 persoane au parasit tara ca urmare a acestei campanii care a costat 9.740 lire (11.300 euro) si a suscitat reactii viguroase pana si in cadrul guvernului, ministrul liberal-democrat al comertului Vince Cable denuntand o "initiativa stupida si insultatoare".

Guvernul britanic, "deloc convins de rezultate", a anuntat saptamana trecuta ca renunta sa extinda campania la scara nationala.

Campania a fost "o eroare rusinoasa de judecata a Theresei May", ministrul de interne, a declarat deputata laburista Yvette Cooper.

Secretarul de stat al imigratiei, Mark Harper, a aparat bilantul guvernului, declarand ca cei 60 de imigranti ilegali plecati - adaugandu-i pe cei incurajati de aceleasi afise publicate in ziare - vor permite contribuabililor britanici sa economiseasca 830.000 de lire (968.000 euro), stiut fiind ca fiecare expulzare costa in jur de 15.000 de lire (17.500 euro).

#imigranti romani marea britanie, #campanie Go Home romani, #campanie imigranti Marea Britanie , #Anglia