Beneficii ale scaderii valorii lirei sterline

Vineri, 05 Martie 2010, ora 09:28
1694 citiri
Beneficii ale scaderii valorii lirei sterline

Unul dintre cei mai mari investitori in Marea Britanie si un fost suporter al aderararii la moneda unica europeana, si-a exprimat dezamagirea fata de moneda unica si incantarea legata de faptul ca Marea Britanie are alta moneda. 

Masahiro Sakane, presedinte al Komatsu, producatorul japonez de echipament pentru constructie si minerit, a explciat pentru Financial Times intr-un interviu ca fabricile companiei pe care o reprezinta din nord-estul Angliei vor avea de castigat din scaderea abrupta a lirei sterline in fata euro, in momentul in care cererea pentru produsele Komatsu va incepe sa creasca.

Komatsu, care produce excavatoare pentru pietele europene a asistat la o restrangere de doua treimi a propriei piete, in perioada scursa de la prabusirea Lehman pana in prezent, in conditiile in care atat sectorul de vanzari imobiliare cat si cel de dezvoltare imiobiliara au afost puternic afectate.

Productia fabricii Komatsu, una dintre primele investitii japoneze in Marea Britanie din 1985, s-a restrans de la 4.830 de utilaje, in 2007-08, pana la 1000 in 2009-10. Doua treimi din productie este destinat exportului.

Numarul angajatilor a scazut de la 750 la 300.

Investitorii straini din Marea Britanie au fost printre primii care au sprijinit aderarea la zona euro, in momentul in care problema a fost puternic dezbatuta public.

Totusi, Sakane pare sa isi fi schimbat parerea dupa ce a asistat la posibilul beneficiu pe care il poate obtine in vanzarile de utilaje catre export, in conditiile in care lira sterlina se depreciaza fata de euro si dolar.

In fata dolarului american lira a pierdut, in ultimii trei ani, aproape 25 procente.

Lira slaba a fost "o binecuvantare pentru noi", a explicat Sakane, "dar in acelasi timp piata noastra de desfacere se prabuseste drept urmare, indiferent de cat de copetitiv e pretul la care vindem, nu putem vinde volume mari".

Komatsu UK, care exporta excavatoare catre tari precum Franta, Italia, Germania si Sapnia, s-a bucurat de o rapida crestere inainte de 2008 insa a suferit din reducerea stocurilor companiilor si din lipsa de investitii la scara larga in sectorul privat dar si public al constructiilor.

Se asteapta ca vanzarile sa reia cresterea in 2011 - 2012.

In ciuda declinului lirei in fata euro, exista in continuare multi investitori care prefera ca Marea Britanie sa adopte moneda unica europeana, pentru ca astfel sa inlature complet riscul legat de fluctuatiile valutare, riscuri ce pot evapora profiturile.

Bernd Atenstaedt, director executiv la German Industry UK, care reprezinta 500 de industriasi si producatori germani cu fabrici in Marea Britanie, a explicat : "Cata vreme lira poate creste sau poate scadea in fata euro, cateoadata avem de castigat din aceste fluctuatii insa cateodata avem de pierdut".

"Insa, dintr-o perspectiva mai larga si pe termen lung, aproape toti membrii nostri ar prefera ca marea Britanie sa adopte moneda unica europeana."

Honda, compania japoneza producatoare auto, care are 3.400 de angajati in Mara Britanie, a explicat ca depinde de Marea Britanie cand adera la euro.

A adaugat, de asemenea, ca nimic din ce s-a intamplat intre timp nu i-a modificat pozitia din urma cu 3 ani cand reprezentantii Honda considerau ca mentinerea Marii Britanii in afara zonei euro ar putea prezenta riscuri pentru viitorul lor economic. 

#beneficii, # scaderi, # valoare, # lira, # sterlina , #Anglia