Anglia nu vrea sa ajute Europa

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 09:18
1267 citiri
Anglia nu vrea sa ajute Europa

Anglia a refuzat sa participe la planul de suplimentare a resurselor Fondului Monetar International pentru sustinerea zonei euro, astfel ca ministrii de finante din UE au fost nevoiti sa revizuiasca suma tinta de la 200 la 150 de miliarde.

Banii ar putea fi folositi pentru a ajuta tarile din zona euro care intampina dificultati in plata datoriilor lor, relateaza BBC News.

Tarile din zona euro, inclusiv Germania, Italia si Spania, precum si mai multe care nu au aderat la moneda unica si-au oferit sustinerea.

Marea Britanie: Rolul FMI e sa sustina tari, nu monede

Pe de alta parte, guvernul britanic vrea o suplimentare a resurselor FMI in cadrul unui proces mai amplu, care sa implice toate tarile G20.

"Marea Britanie a fost intotdeauna dornica sa analizeze (alocarea - n.r.) de resurse suplimentare pentru FMI, dar pentru rolul sau global si in cadrul unui acord acord", a explicat Ministerul de Finante intr-un comunicat.

Potrivit corespondentului BBC, Marea Britanie insista ca rolul FMI este sa sustina tari, nu monede. Insa unii vor vedea aceasta decizie ca inca un exemplu de lipsa de solidaritate din partea Londrei, intr-o perioada in care zona euro incearca sa depaseasca lunile de criza economica.

Fondul suplimentar FMI va fi finantat si de tari din afara zonei euro

Cei mai importanti contribuitori la fondul suplimentar sunt Germania si Spania. Tarile din zona euro care au acceptat deja pachete internationale de salvare, precum Grecia si Irlanda, nu vor lua parte la schema.

Insa la planul de suplimentare a resurselor FMI iau parte si mai multe tari din afara zonei euro, precum Danemarca, Polonia, Suedia si Cehia.

Anuntul privind acest acord intervine in conditiile in care presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca nu are indoieli ca euro va supravietui.

Insa BCE a avertizat ca riscurile fata de stabilitatea zonei euro au crescut si ca, in cel mai pesimist scenariu, ar putea urma o recesiune globala.

Banca a atras atentia si ca unele banci din zona euro au devenit dependente de fondurile bancilor centrale si s-ar putea confrunta cu "provocari importante".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #fonduri FMI, #Anglia suplimentare FMI, #suplimentare FMI , #Anglia