Anglia isi apara economia. Injecteaza 100 miliarde de lire in sistemul bancar

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 13:19
1681 citiri
Anglia isi apara economia. Injecteaza 100 miliarde de lire in sistemul bancar

Guvernul si Banca Centrala din Marea Britanie au anuntat ca au un nou plan de combatere a crizei. In sistemul bancar vor fi injectate peste 100 miliarde de lire sterline in incercarea de a reporni creditarea intr-o economie care se chinuie sa scape de recesiune si intr-un context international nesigur.

Guvernatorul britanic Mervyn King a spus ca Marea Britanie va demara un program pe termen lung prin care va acorda finantare bancilor pentru a le incuraja sa ofere credite atat consumatorilor normali, cat si afaceristilor. El a mai declarat ca banca va activa un pachet de lichiditati destinat situatiilor de urgenta, scrie Reuters.

Oficialii bancii centrale au declarat ca guvernul ar putea sustine credite noi in valoare de aproximativ 80 miliarde de lire sterline, in timp ce planul separat al bancii centrale implica transe de cate 5 miliarde de lire in lichiditati pe sase luni destinate bancilor din Marea Britanie.

Guvernul a anuntat joi reformarea bancilor in dorinta de a oferi o mai mare siguranta istitutiilor financiare si pentru a evita revenirea crizei care a impins Marea Britanie in recesiune de doua ori in ultimii patru ani.

Guvernatorul Mervyn King a declarat ca banca pe care o conduce va complementa achizitia de active cu noi pasi destinati incurajarii repornirii creditarii si reducerii costului de finantare, care a crescut foarte mult din cauza crizei din zona euro.

King a mai spus ca necesitatea injectarii unor sume mai mari de bani in economie prin achizitia de titluri de stat a crescut pe masura ce previziunile asupra evolutiei economice s-au inrautatit. El a adaugat ca problemele zonei euro sunt sursa unei crize de incredere in Marea Britanie care a dus la o scadere a cresterii economice.

Masura britanicilor vine inaintea alegerilor din Grecia de la finalul acestei saptamani, care ar putea determina soarta zonei euro, dar si inainte de intalnirea liderilor celor mai mari economii ale lumii de saptamana viitaore, in care se va incerca din nou gasirea de solutii pentru atenuarea crizei si stimularea economiei globale.

Conform planului nou formulat de Banca Angliei si ministerul de Finante, bancile urmeaza sa primeasca imprumuturi pe o perioada de 3-4 ani cu dobanda sub media pietei. Imprumuturile ar fi insa conditionate de cresterea numarului de credite acordate atat catre persoane fizice, cat si juridice.

Guvernatorul a spus ca acum este momentul potrivit pentru activarea acestui plan, prin care se doreste ajutorarea bancilor printr-o perioada foarte stresanta.

King a mai indicat si faptul ca banca centrala ar putea reporni programul de relaxare cantitativa, care a fost oprit in luna mai dupa ce achizitionat titluri de stat britanice in valoare de 325 miliarde de lire sterline, si neaga acuzatiile privind carora masura si-a pierdut eficienta.

Marea Britanie, din recesiune in recesiune

Marea Britanie inca isi revine din criza financiara din 2007-2009 care a lasat multi englezi mai saraci. Totodata, autoritatile au fost nevoite sa finanteze salvarea unor mari banci, masura care a costat statul zeci de milioane de lire sterline din banii contribuabililor.

Economia Marii Britanii a ajuns din nou in recesiune la inceputul acestui an, crescand presiunea asupra coalitiei de guvernare din care face parte Osborne, acestuia cerandui-se sa gaseasca noi metode de crestere economica.

Guvernul a pariat pe un plan de austeritate strict compus din cresterea taxelor si taieri de cheltuieli pentru a sterge un deficit bugetar care inca se situeaza la aproximativ 8 procente din PIB.

Osborne a aparat politicile adoptate, spunand ca acestea au oferit Bancii Angliei parghia de care avea nevoie pentru mentinerea unei politici monetare relaxate. El a adaugat ca Banca Centrala mai are inca multi asi in maneca.

Ministrul de Finante britanic, George Osborne, a lansat o avertizare in privinta pericolelor care merg mana in mana cu colapsul zonei euro. El a somat din nou liderii zonei euro sa gaseasca o solutie pentru criza, in timp ce Marea Britanie isi protejeaza propria economie.

"Nu suntem slabi in fata problemelor din zona euro. Impreuna putem sa ne aparam economia de criza care se afla chiar langa noi", a spus Osborne.

#injectie capital banci Anglia, #banci britanice, #criza marea britanie , #Anglia

Curs valutar

1 EUR = 4.9743 RON

0.0006

1 USD = 4.4737 RON

-0.0089
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. O companie germană cu state vechi intră pe piața din România. Cumpără o fabrică de module electronice
  3. Țara UE în care investitorii se înghesuie să cumpere datoriile statului. Record la licitația pentru obligațiuni pe 30 de ani
  4. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  5. O fabrică în paragină din Iași va fi transformată. Investiție planificată de 40 de milioane de euro
  6. Un nou record pentru România, confirmat de Eurostat. Cresc veniturile și ritmul de dezvoltare
  7. Motivele pentru care românii din străinătate revin în țară. Cu cât a crescut nivelul de trai în România
  8. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  9. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  10. A fost deschis încă un drum de 26 de km în România: ”Va aduce importante beneficii economice întregii regiuni de vest a țării” VIDEO