Ambasadorul Romaniei la Londra: Creste riscul atacurilor impotriva romanilor

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 16:17
1572 citiri
Ambasadorul Romaniei la Londra: Creste riscul atacurilor impotriva romanilor
Foto: The Telegraph

Discursul politicienilor britanici conduce la cresterea riscurilor de aparitie a unor atacuri rasiste impotriva romanilor si est-europenilor, sustine Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie.

"Retorica inflamatorie" ar putea conduce chiar la atacuri rasiste in forma agravata impotriva est-europenilor, asa cum am am asistat recent la un caz in Brighton, a explicat ambasadorul, in opinia caruia avertismentele nefondate despre un aflux de romani in Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor la sfarsitul acestui an ar putea conduce la o crestere a acestui gen de atacuri, transmite Daily Telegraph, potrivit Agerpres.

In articolul pe care il semneaza pe site-ul Daily Telegraph, intitulat "Prezenta romanilor in Regatul Unit si valoarea liberei circulatii a persoanelor", Jinga a criticat "abordarile emotionale fata de aceasta problema", pe care le considera

"contra-productive", atat pentru societatea britanica, cat si pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie.

"Exista un sentiment crescand printre romanii de aici ca sunt discriminati si tratati drept cetateni UE de categoria a doua", a precizat Jinga.

Jinga evoca un caz recent din Brighton, in care doi barbati de peste 20 de ani au fost atacati dupa ce au fost auziti vorbind limba romana in timp ce asteptau autobuzul. Cei doi au fost intrebati de atacatori ce nationalitate au, injurati si apoi loviti. Politia din Sussex a declarat ca atacul a fost un atac rasist in forma agravata.

Ambasada romana este ingrijorata, de asemenea, de comentariile Dianei James, candidat UKIP in circumscriptia electorala Eastleigh, care si-a cerut scuze dupa ce saptamana trecuta avertizase asupra "presiunii pusa de imigratie asupra serviciilor" si de "infractionalitatea asociata cu romanii".

"Romanii din Marea Britanie nu sunt o amenintare pentru economia si societatea britanica. Marea Britanie este unul dintre cei mai apropiati aliati, prieteni si parteneri din Europa. In unele domenii este cel mai apropiat (aliat)", a subliniat Jinga.

Romanii nu vor invada Marea Britanie

Diplomatul roman a respins, de asemenea, afirmatiile ca lucratorii romani si bulgari vor invada Marea Britanie, odata cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii de la sfarsitul acestui an.

"Suntem constienti de argumentele celor care se tem de un 'potop' de lucratorii romani si bulgari incepand cu 1 ianuarie. (...) Cu toate acestea, tinand seama de epuizarea aproape completa a potentialului Romaniei de a 'exporta' lucratori si de faptul ca majoritatea romanilor care au vrut sa paraseasca tara pentru a lucra in alte state membre, printre care si Marea Britanie, au facut acest lucru din 2007 ... ma indoiesc ca ridicarea restrictiilor pentru lucratorii romani, de la 1 ianuarie 2014, va conduce la o crestere semnificativa a numarului de romani in Marea Britanie", a precizat ambasadorul.

De ce e importanta ridicarea restrictiilor

In schimb, Jinga a subliniat ca "ridicarea restrictiilor va preveni de fapt exploatarea, va asigura un tratament echitabil si nediscriminatoriu pentru romanii care lucreaza deja in Marea Britanie si va aduce o contributie suplimentara la Trezoreria britanica printr-o colectare mai eficienta a taxelor".

"Toate aceste argumente trebuie sa fie luate in considerare atunci cand vorbim despre efectul migratiei asupra economiei, sanatatii si asistentei sociale din Marea Britanie", a subliniat Jinga.

Ambasadorul a sugerat totodata ca unele organizatii au inceput sa prezica "cifre alarmiste" ale imigrantilor, dupa ce guvernul de la Londra a subestimat foarte mult numarul de polonezi care urmau sa vina in Marea Britanie la ridicarea restrictiilor in 2004.

"Raman pe deplin increzator ca guvernul britanic va efectua o analiza corecta, bazata pe fapte, si ca orice masura avuta in vedere pentru a evita posibilele abuzuri va intra sub auspiciile legislatiei UE, menite sa faciliteze libera circulatie a persoanelor, si se va aplica tuturor cetatenilor UE care traiesc in Marea Britanie", nota Jinga in articolul aparut in publicatia britanica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imigranti romani marea britanie, #atacuri romani Marea Britanie, #discriminare romani Marea Britanie, #migratie romani Marea Britanie , #Anglia