Uraganul Irene: cine pierde si cine castiga in urma dezastrului

Miercuri, 31 August 2011, ora 11:15
1648 citiri
Uraganul Irene: cine pierde si cine castiga in urma dezastrului

Efectele uraganului Irene au fost resimtite de micile afaceri de pe Coasta de Est. Daca unii antreprenori au scapat de inundatii si afacerile altora au fost complet distruse, unii proprietari reusesc chiar sa profite de situatie si asteapta cresteri ale afacerilor in urmatoarea perioada.

Administratia afacerilor mici abia a inceput sa evalueze efectele asupra unitatilor, insa estimarile pagubelor se ridica pana acum la 10 miliarde de dolari, informeaza CNN Money.

"Pur si simplu nu avem resurse necesare sa trecem cu bine de ceva atat de dramatic", sustine un proprietarul Samarotto Design Group din Pughkeepsie, New York, firma care sistematizeaza proprietatile detinute de localnici, infiintata in urma cu cinci luni.

Samarotto va pierde foarte multe contracte in urmatoarea perioada, mai ales cele cu clientii care au fost afectati puternic de furtuna. "Primul lucru la care renunta oamenii, in momentul cand intervine o astffel de catastrofa, sunt cheltuielile aflate in plan secund. Iar sistematizarea intra in aceasta categorie", a declarat Samarotto.

O alta problema provocata de furtuna este pamantul supra-saturat de apa, care face sistematizarea imposibil de realizat.

In plus, uraganul a sosit intr-un moment total nepotrivit pentru asfel de afaceri de sezon. Pe masura ce vremea se raceste, tot mai putini oameni vor avea nevoie de servicii de sistematizare.

Irene distruge micile afaceri locale


Samarotto intentioneaza sa ii ofere catorva dintre clientii sai gratuitate pentru curatenia de dupa uragan, tocmai pentru ca nu vrea sa profite de oameni, in momente dificile. Asta inseamna, pentru afacere, venituri mult mai mici.

Ca o concluzie generala, proprietarul sustine ca "din punctul de vedere al unei afaceri, urmatoarea perioada va fi devastatoare pentru echilibrul financiar".

Exterminarea tantarilor, o afacere care infloreste dupa uragan

Michael Ritchie, proprietarul "Mosquito Squad" din Swansboro, asteapta o crestere pentru afacerea lui.

Tantarii se inmultesc in apa, spune Ritchie care se bazeaza pe apele care au inundat districtele pe care le supravegheaza el.

"Mosquito Squad", o firma care se ocupa cu activitati de combatere a tantarilor, este o franciza a brandului national "Mosquito Squad". Ritchie, care are unul sau doi angajati cu jumatate de norma, foloseste trei tratamente diferite in zonele in de care se ocupa si reuseste sa combata cu pana la 90% numarul de tantari, in trei saptamani.

"Sunt sigur ca in urmatoarele doua saptamani lumea va incepe sa ma sune", spune proprietarul, judecand dupa ce s-a intamplat in 2010 dupa depresiunea tropicala Ophelia. "Furtuna tropicala Ophelia a lovit Coasta de Est in 2005. Afacerile au crecut cu 20-25 de procente dupa Ophelia", sustine Michael Ritchie.

Afacerile norocoase au ramas intacte

Multe din micile afaceri din Vermont au avut de suferit din cauza inundatiilor, dupa uraganul Irene. Cu toate acestea, Renaissance Fine Jewlery de pe Main Street in Brattelboro nu a avut astfel de probleme, asa ca luni dimineata la prima ora magazinul era deschis.

"Lucrurile se desfasoara normal si chiar avem cativa oameni in magazin care fac cumparaturi", a declarat Wendy Lillie, co-proprietar al magazinului de bijuterii.

Firma a supravietuit datorita pozitionarii la inaltime, insa alte firme au fost nevoite sa evacueze, asa cum s-a intamplat cu brutaria Steve's Authentic Key Lime Pie, care a pierdut 3 zile de afaceri, din cauza furtunii. Brutaria din Brooklyn a trebuit sa isi inchida usile si sambata si duminica, intrucat se afla intr-o parte a New York-ului care a fost evacuata.

Proprietarii sunt, insa, optimisti: "Totusi, suntem bine. Ne pregatiseram pentru o furtuna si mai mare, pentru ca suntem chiar langa apa", declara acestia.

Desi se afla aproape de ocean, brutara a scapat fara nicio zgarietura. "Au fost cateva strazi inundate, dar noi am avut noroc, sustine Samantha Citrin, managerul burtariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri distruse, #pierderi uragan, #uragan america, #uraganull irene , #America