Uraganul Irene a paralizat SUA! New York a devenit oras fantoma

Duminica, 28 August 2011, ora 17:08
8944 citiri
Uraganul Irene a paralizat SUA! New York a devenit oras fantoma

Intr-o tacere mormantala, New York-ul s-a asteptat la tot ce e mai rau de la uraganul Irene. Cascadele de apa de mare care au inundat Wall Street si labirintul de cabluri si conducte de sub oras au amenintat sistemul cerebral al centrului finantelor globale.

Uraganul inundase deja Carolina de Nord si declansase tornade in Virginia, lasand 3 milioane de case si firme fara curent electric. Bilantul victimelor s-a ridicat la noua. 

In timp ce o ploaie grea se abatea asupra celui mai mare oras al Statelor Unite, oamenilor nu le ramanea altceva de facut decat sa astepte. 

Inainte de a paraliza complet, orasul fusese dotat cu saci de nisip de-a lungul Wall Street-ului, adevarate diguri in fata gurilor de metrou si placaje in dreptul ferestrelor. 

Transportul in comun a fost oprit. Spectacolele de pe Broadway si meciurile de baseball au fost anulate. 

Peste 370.000 de oameni au primit ordinul de a se muta in locuri mai sigure. 

Pe aeroportul John F. Kennedy, tranzitat intr-o zi obisnuita de zeci de mii de pasageri, este liniste. 

La fel de liniste ca pe aeroporturile LaGuardia si Newark. Grand Central Terminal, celebra gara din New York, pare o imagine din filmele despre sfarsitul lumii. 

In aceasta metropola, nu iti poti cumpara nici macar o cafea. Toate restaurantele Starbucks si McDonald's au fost inchise. 

Ce urmeaza?

Deschiderea sedintei de luni la Bursa New York s-ar putea sa ii calmeze pe investitorii care au stat toata saptamana cu sufletul la gura. 

Temerile legate de o intrerupere a tranzactionarii si de o posibila distrugere a coastei de est in urma uraganului Irene au intins nervii brokerilor la maxim toata saptamana. 

Pana acum, NYSE, Nasdaq si CME au anuntat ca au de gand sa deschida sedintele bursiere. 

Pe langa pagubele provocate de Irene, investitorii se vor concentra si pe perpetua problema a datoriilor din Europa si pe raportul legat de situatia locurilor de munca din SUA, care va fi facut public vineri. 

Irene poate creste pretul petrolului

Odata cu abaterea uraganului Irene asupra coastei de est a Statelor Unite, catastrafa a amenintat aproape 10% din capacitatea nationala de rafinare. 

Rafinariile din calea uraganului produc peste un milion de barili de petrol pe zi. Cu putin timp inainte ca Irene sa loveasca tarmul, ConocoPhillips si-a inchis unitatea din Linden, New Jersey, conform site-ului companiei. 

Rafinaria are o capacitate zilnica de 238 de milioane de barili de titei. 

Analistii estimeaza ca toate aceste unitati ar putea ramane inchise cateva zile dupa trecerea uraganului. 

Pretul actiunilor din industria petrolului tranzactionate la New York crescusera deja cu 10 centi pe galon in cursul acestei saptamani. 

#criza, #criza sua, #dezastru, #dezastru natural, #paguba uragan, #uragan, #uragan america, #uragan irene, #uragan katrina, #uragan sua , #America