SUA sustin ideea unui nou imprumut FMI pentru Grecia

Luni, 20 Februarie 2012, ora 08:59
1224 citiri
SUA sustin ideea unui nou imprumut FMI pentru Grecia

Statele Unite au anuntat, duminica, ca sustin ideea unui nou imprumut de la Fondul Monetar International pentru Grecia, salutand acordul incheiat intre clasa politica greaca si Uniunea Europeana pentru noi reforme economice in aceasta tara.

"Salutam programul de reforme economice convenit intre primul ministru grec si partidele de coalitie, si afirmarea publica a sprijinului din partea principalelor economii europene", a declarat secretarul american al Trezoreriei Timothy Geithner intr-un comunicat.

"Este un ansamblu foarte solid si foarte dificil de reforme ce merita sprijinul comunitatii internationale si al FMI. Statele Unite incurajeaza FMI sa sprijine acest acord", a adaugat el.

Partenerii Greciei din cadrul zonei euro, dintre care ministrii de finante se vor intalni luni la Bruxelles, ar trebui sa se puna de acord asupra unei solutii pentru ca Atena sa evite insolvabilitatea.

FMI, care a acordat Atenei in mai 2010 un imprumut de 30 de miliarde de euro, in cadrul unui plan de salvare international de 110 miliarde de euro, a ramas mut in ultimele luni asupra chestiunii unui nou imprumut, aminteste AFP. Statele sale membre sunt divizate asupra oportunitatii de a finanta in continuare o tara ce nu si-a indeplinit toate angajamentele.

Statele Unite, primii actionari ai Fondului, au suficiente drepturi de vot in cadrul institutiei de la Washington pentru a bloca singure orice decizie.

Potrivit Wall Street Journal, FMI intentioneaza sa contribuie cu un nou plan de ajutor international de 13 miliarde de euro.

#imprumut fmi grecia, #SUA imprumut FMI grecia, #economie grecia, #pachet financiar grecia , #America