SUA nu pot justifica folosirea a doua miliarde de dolari din fondurile pentru Irak

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 10:13
1020 citiri
SUA nu pot justifica folosirea a doua miliarde de dolari din fondurile pentru Irak

Doua miliarde de dolari din fondurile pentru Irak nu pot fi justificate de catre departamentul american al Apararii.

Departamentul nu poate justifica folosirea a "aproximativ doua treimi dintr-o suma de circa trei miliarde de dolari din DFI (Fondul de Dezvoltare pentru Irak)", potrivit raportului Biroului inspectorului general special pentru reconstructia Irakului (SIGIR).

Banii "au fost pusi la dispozitia Departamentului Apararii de Guvernul irakian pentru plata unor contracte anterioare ale Autoritatii Provizorii a Coalitiei (CPA, care a condus Irakul in 2003 si 2004) inainte de desfiintarea sa", conform raportului.

Cea mai mare parte a acestor fonduri (2,8 miliarde de dolari) a fost depusa intr-un cont bancar al Federal Reserve din New York, iar 217,7 milioane de dolari intr-un seif de la Palatul prezidential din Bagdad.

Conform documentelor furnizate de banca, 2,7 miliarde de dolari au fost luate din cont de Departamentul Apararii, dar nu exista "precizari privind plati sau documente financiare, precum facturi, pentru a justifica" suma, noteaza SIGIR.

"Numai aprobarea scrisa (a Guvernului irakian) era necesara pentru efectuarea platilor". Iar Departamentul Apararii nu a putut justifica decat utilizarea a "circa un miliard de dolari".

De asemenea, Departamentul nu este in masura sa justifice folosirea a 119,4 dintre cele 193,3 milioane de dolari in numerar ramasi in momentul desfiintarii CPA. SIGIR noteaza ca 24,4 milioane de dolari au fost restituiti Guvernului irakian in martie 2008.

Washingtonul trebuie "sa gaseasca banii" si sa ii caute pe cei responsabili, a adaugat el.

#fonduri dezvoltare Irak, #SUA fonduri Irak , #America