SFATURI din istorie pentru SUA: Platiti-va datoriile!

Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:21
2216 citiri
SFATURI din istorie pentru SUA: Platiti-va datoriile!

Astazi americanii nu s-au mai gandit la reformele din sistem, la razboiul din Afganistan sau la datoria prea mare pe care o au de platit. Asta pentru ca pe 4 iulie este Ziua Independentei. Daca Parintii Fondatori ai SUA ar trai in aceste vremuri, probabil ca ar fi tras un semnal de alarma in directia guvernului American: Datoria trebuie platita! 

Fostii presedinti ai Statelor Unite au avut un cuvant greu de spus asupra unei probleme contemporane: datoria nationala.

Astazi, in timp de criza, mesajul Parintilor Fondatori catre actualul guvern SUA ar fi fost: "Platiti- va facturile, onorati-va datoria. Nici nu va ganditi la default. Neplata datoriei iese din discutie".

Unul din punctele slabe ale sistemului american din 1780 a fost incapacitatea Guvernului Central de a creste veniturile prin impozitare directa.

SUA nu a putut sa-si imprime moneda nationala si nu a fost capabila sa-si sustina datoria substantiala din timpul razboiului.

Rezultatul a dus la o situatie economica haotica, datorii neonorate atat catre creditorii externi cat si catre cei interni si incapacitatea de a integra noua natiune intr-un sistem comercial mondial.

Nevoia de a scrie o noua Constitutie a fost data de dorinta de a alimenta un guvern national cu un minim de suveranitate economica.

Dovada poate fi gasita intr-o serie de discursuri si documente federaliste.

James Madison, al IV-lea presedinte SUA, considera ca datoria nationala este o obligatie morala.

George Washington, care intotdeauna a fost un presedinte echilibrat si diplomatic, a transmis un mesaj Camerei Reprezentantilor in 1793, in care spunea ca "nici un argument financiar nu este mai important decat rascumpararea periodica si gestiunea datoriei publice".

Alexander Hamilton, fondatorul sistemului economic national al SUA, privea datoria publica si responsabilitatea nationala ca pe doi dintre cei mai importanti piloni ai natiunii.

"Statele, ca si indivizii care isi respecta angajamentele, sunt respectate la randul lor si raman de incredere; reversul este soarta celor care au un comportament opus".

Hamilton spunea ca datoria nationala este ca un lipici pentru SUA, aducand la un loc elemente disparate intr-o retea de responsabilitate.

Privind la situatia din 2011, Parintii Fondatori ai SUA ar fi spus ca datoria nationala trebuie onorata.

Potrivit analistilor citati de Times, creatorii Americii ar fi indignati de faptul ca actualul guvern SUA a acumulat atat de multe datorii si a cheltuit atatia bani.  Niciodata in istoria Americii nu s-a pus problema de neplata.

"SUA trebuie sa-si achite datoriile".

In ciuda datoriei pe care a acumulat-o, SUA nu se afla in situatia Greciei.

Nu se poate vorbi de incapacitate de plata si nici nu exista amenintari din partea creditorilor globali care ar putea sa taie linia de credit.

Pentru cei care inca iau aminte la intelepciunea parintilor fondatori, in aceasta zi de sarbatoare pentru America, mesajul este clar :

"Certati-va cat vreti pe tema rolului guvernului in economie si pe nivelul de datorii. Dezbateti si contestati. Dar mai presus de toate, nu sacrificati datoria natiunii pe altarul oportunitatii politice si al castigului personal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorii sua, #economie sua, #george washington, #reforme sua, #sua , #America