"Secretul" din spatele deciziei S&P, descoperit de un angajat al Trezoreriei SUA

Miercuri, 10 August 2011, ora 17:52
3099 citiri
"Secretul" din spatele deciziei S&P, descoperit de un angajat al Trezoreriei SUA

In mainile unui angajat al Trezoreriei SUA a stat soarta pietei de capital internationale. El ar fi putut preveni prabusirea burselor, situatia incerta a actiunilor si, in general, ar fi putut impiedica declansarea panicii care zguduie din temelii siguranta pietelor financiare si da dureri de cap investitorilor.

Toata tevatura declansata dupa reducerea ratingului SUA de la AAA la AA+ ar fi putut fi evitata. In calculele care au stat la baza retrogradarii SUA, de catre agentia de evaluarea Standard and Poor’s a existat o eroare de ...2 trilioane de dolari.

Greseala a fost identificata de un functionar, pana atunci anonim, pe nume John Bellows. Acesta si-a anuntat superiorii ca in calcule exista o mare greseala, dar cu toate acestea, agentia a scazut ratingul SUA.

Desi aflasera de greseala, specialistii Standard and Poor’s nu au renuntat si au retrogradat ratingul SUA. Singura modificare pe care au facut-o a fost inlocuirea criteriilor economice, din raport, cu criterii politice.

Dupa ce Standard and Poor’s (S&P) a informat guvernul american cu privire la decizia pe care a luat-o, functionarii Trezoreriei au solicitat sa vada ciorna raportului pe care agentia urma sa il dea publicitatii.

In doar cateva minute, John Bellows a descoperit eroarea. Conform calculelor facute de specialistii din cadrul agentiei, deficitul bugetar al SUA era mai mare cu 2,1 trilioane de dolari. O suma greu de trecut cu vederea.

Secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a trimis raportul inapoi la S&P, insistand asupra greselii. Agentia si-a asumat greseala, puncteaza Daily Beast dar a precizat ca va schimba oricum ratingul SUA. Mai tarziu, in aceeasi seara, au retrogradat, in mod oficial, datoriile Americii.

John Bellows, un angajat interimar, care ocupa pozitia de secretar adjunct in cadrul departamentului de politici economice, a postat, pe blogul personal un material acid despre greseala agentiei de rating.

"Dupa ce Trezoreria a identificat aceasta eroare, practic un rezultat gresit, dar cu implicatii semnificative, S&P si-a mentinut decizia de a cobori ratingul. Pur si simplu si-a schimbat principiul decizional dintr-unul economic in unul politic", scrie Bellows, pe blogul personal.

Eroarea in sine este mai mult decat suficienta pentru a da dureri de cap oricarui specialist. Pe scurt, S&P a calculat gresit ponderea PIB-ului in datoria publica. In schimb, calculele Comisiei pentru buget a Congresului arata o reducere a datoriei publice cu 2 trilioane de dolari.

Wall Street Journal sustine ca functia pe care o detine John Billows, respectiv de asistent adjunct pentru politici economice, i-a subminat importanta in cadrul institutiei.

Din octombrie 2010, Bellows a fost numit in fruntea Biroului de Politici Economice, o institutie care analizeaza trendurile economice atat pe plan local, cat si extern. Din aceasta pozitie, el raspunde direct in fata secretarului Trezoreriei, Tim Geithner, si participa la intocmirea bugetului

In ciuda faptului ca agentia de evaluare a recunoscut ca a gresit, opinia lui Bellows nu este impartasita de alti economisti.

Unul dintre economistii din cadrul Stanford, John Taylor, spune ca, desi exista motive de disputa privind retrogradarea ratingului SUA, o greseala matematica nu este una dintre ele.

"Discutiile ar avea mai mult efect daca oficialii guvernului si-ar folosi timpul pentru a gasi metode de reformare a sistemului de taxe si pentru a rezolva problema datoriilor publice", precizeaza Taylor.

Dupa ce agentia de evaluare a retrogradat ratingul SUA, panica s-a declansat pe pietele internationale. Bursele au incasat pierderi grave, iar indicii au scazut pana aproape de valori record.

Pietele globale si-au extins pierderile insemnate suferite saptamana trecuta, in ciuda anuntului facut de Banca Centrala Europeana de a cumpara obligatiuni guvernamentale.

La inceputul saptamanii, investitorii s-au refugiat catre aur si obligatiuni, cumparand inclusiv obligatiuni guvernamentale americane, in ciuda scaderii ratingului lor.

Iar acesta este doar inceputul, mai ales in conditiile in care agentia de evaluare S&P a anuntat ca s-ar putea sa retrogradeze din nou ratingul SUA.

#rating, #rating sua, #retrogradare rating sua, #trezorerie sua , #America