Dezvaluirile lui Edward Snowden afecteaza inca SUA, la un an de la scandal

Joi, 05 Iunie 2014, ora 10:36
1457 citiri
Dezvaluirile lui Edward Snowden afecteaza inca SUA, la un an de la scandal

Opinia publica socata, aliatii indignati: dupa un an, dezvaluirile privind programele Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA) afecteaza imaginea Statelor Unite ale Americii, fara a pune insa in cauza sistemul denuntat de Edward Snowden, comenteaza joi AFP.

Acuzat de spionaj in SUA si refugiat apoi in Rusia, fostul consultant al agentiei americane insarcinata cu interceptarea comunicatiilor a declansat 'o furtuna' la nivel mondial dupa publicarea in presa a zeci de mii de documente cu privire la amploarea sistemului de monitorizare al NSA.

Metadate telefonice, emailuri, retele sociale, conversatii ale liderilor straini: nimic nu pare sa fi scapat de influenta acestui Big Brother informatic ale carui mijloace au crescut inzecit dupa 11 septembrie 2001 in numele luptei impotriva terorismului.

"Agentia a devenit de necontrolat"

La un an dupa primele dezvaluiri aparute in cotidianul britanic The Guardian, la 5 iunie 2013, detaliile continua sa apara. Duminica, New York Times a afirmat, pe baza documentelor furnizate de Snowden, ca NSA intercepteaza milioane de fotografii ale utilizatorilor din intreaga lume pentru a le utiliza in programele sale de recunoastere faciala.

Agentia, care se presupune ca nu actioneaza decat in strainatate, vizeaza insa numerosi cetateni americani, spre disperarea organizatiilor din SUA pentru apararea libertatilor individuale si a vietii private.

'Adevarata problema scoasa la iveala de dezvaluirile lui Snowden nu este ca agentia a devenit de necontrolat, ci dezechilibrul dintre nevoia de securitate si protectia vietii private', au explicat explicat pentru Foreign Affairs, Daniel Byman, profesor la Universitatea din Georgetown, si Benjamin Wittes, expert la Brookings Institution.

Presedintele Barack Obama a recunoscut nevoia de transparenta, admitand ca "nu este suficient sa spunem 'aveti incredere in noi, nu abuzam de datele pe care le colectam'".

Gigantii Internetului sunt prinsi la mijloc

Perceputi ca 'furnizori' ai NSA fiind obligati sa ofere agentiei datele clientilor lor, gigantii de Internet considera ca in acest fel credibilitatea le este afectata, mai ales in strainatate unde se tem ca ar putea pierde numeroase piete.

Acestia sunt in prezenti reticenti in a colabora cu guvernul, a afirmat Mike Leiter, fostul director al Centrului national de combatere a terorismului (NTC). 'Cazul Snowden a contribuit la slabirea parteneriatului (cu companiile de Internet), ceea ce pe termen lung va reprezenta un mare dezavantaj pentru organizatii precum NSA si CIA', a spus el.

In strainatate, dezvaluirile lui Snowden au socat opinia publica, insa a provocat reactii diverse.

Brazilia si Germania, socate de interceptarea convorbirilor telefonice ale liderilor lor Dilma Rousseff si Angela Merkel, au fost cele mai vehemente. Dezvaluirile au provocat un 'antiamericanism selectiv' in special in Germania, a afirmat fostul ministru al apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, in opinia caruia, un an mai tarziu, 'neincrederea este in continuare foarte mare'.

Alte tari, precum Franta, si-au atenuat criticile in numele unei colaborari stranse cu serviciile secrete americane.

Edward Snowden se afla in continuare in Rusia, in pofida apelurilor guvernului american de a se intoarce in tara. Avocatul sau, Anatoli Kucerena, a afirmat miercuri ca se ocupa de 'prelungirea statutului' sau de refugiat care expira in luna august. Snowden a declarat pentru televiziunea braziliana Globo ca ar fi bucuros sa fie primit pe teritoriul Braziliei.

#Edward Snowden, #consultant NSA, #Edward Snowden SUA , #America