Rusii l-ar fi votat tot pe Obama. Vezi de ce

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 09:49
988 citiri
Rusii l-ar fi votat tot pe Obama. Vezi de ce

Daca ar fi avut posibilitatea sa voteze in alegerile prezidentiale din SUA, majoritatea cetatenilor rusi l-ar fi votat pe Barack Obama, potrivit unui sondaj de opinie realizat in septembrie de Institutul National de Statistica al Federatiei Ruse, VTIOM.

Daca la inceputul primului sau mandat prezidential rusii aveau dificultati in a-si formula atitudinea fata de Obama, la ora actuala domina atitudinea de respect fata de alegerea americanilor: fiecare al cincilea rus manifesta pentru liderul SUA simpatie si respect. De altfel, in comunitatea expertilor rusi domina alte atitudini, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

"Cei din Rusia care ar fi dorit, dintr-un motiv sau altul, acutizarea relatiilor cu SUA, nu saluta realegerea lui Barack Obama. Cu Mitt Romney, care a catalogat Rusia drept "dusmanul geopolitic numarul 1 al SUA", ar fi fost mult mai simplu sa se intre in confruntare", a declarat pentru cotidianul mentionat directorul Centrului pentru securitate internationala din cadrul Academiei Ruse de Stiinte, Aleksei Arbatov.

In opinia lui Fiodor Lukianov, redactorul-sef al revistei "Rusia in politica globala", in relatiile cu statul rus Obama va incerca sa aprofundeze asa-zisa "resetare".

"In conditiile in care prima resetare a fost un cumul de factori favorabili, ea s-a dovedit una de succes. Acum pe Moscova acelasi set de probleme - reducerea armelor nucleare, sistemul antiracheta, Iranul, Afganistanul - nu o mai prea intereseaza: ea nu mai intentioneaza sa-si reduca in continuare armele sale sau sa-si intareasca presiunile asupra Iranului", considera Lukianov.

Dupa parerea lui Lukianov, relatiile ruso-americane s-ar putea schimba calitativ daca va fi aleasa o noua ordine de zi, unde sa figureze teme care sa nu constituie reminiscente ale razboiului rece, ci subiecte precum cooperarea economica, cea din Asia si Arctica, dar si problema privind modul in care ar putea fi inlocuit sistemul clar invechit de control asupra proliferarii armelor nucleare.

"Aici ar putea aparea o cu totul alta abordare: un fel de 'resetare a resetarii'", opineaza expertul.

Potrivit directorului Institutului de evaluari strategice, Serghei Oznobisev, cel de-al doilea mandat al lui Obama inseamna pentru Rusia previzibilitate si posibilitatea de a continua dialogul.

Analistul constata ca nu toate problemele din relatiile ruso-americane au putut fi surmontate in timpul primului mandat al lui Barack Obama. "Insa ceea ce conteaza este aspiratia insasi, care in cele din urma duce la rezultat. Daca ar fi castigat Romney, o asemenea aspiratie in mod sigur nu ar fi existat, cel putin in prima etapa", este convins Oznobisev.

#Obama relatii Rusia, #Obama relatii internationale, #SUA Rusia , #America