Panama vrea sa introduca moneda euro, ca mijloc legal de plata

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 11:52
1354 citiri
Panama vrea sa introduca moneda euro, ca mijloc legal de plata

Panama, una din economiile din America Latina cu cel mai puternic ritm de crestere, ar dori sa introduca euro ca mijloc legal de plata alaturi de dolarul american, a declarat, joi, presedintele Ricardo Martinelli in cursul unei intalniri cu cancelarul german Angela Merkel.

"In Panama, moneda cu circulatie libera este dolarul american si i-am spus cancelarului ca suntem interesati ca euro sa devina o noua moneda cu circulatie libera care sa fie acceptata pe piata din Panama", a declarat Ricardo Martinelli, citat de Agerpres.

Presedintele panamez si-a exprimat "deplina incredere" in economia germana si in cea europeana.

17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt in zona euro, insa moneda unica este in circulatie si intr-o serie de tari care nu sunt membre UE, precum Monaco si Andorra, dar si in unele entitati din Balcani, precum Kosovo si Muntenegru.

Economia statului Panama, situat la aproape 10.000 de kilometri de Europa, este una dominata de dolarul american.

Anul trecut, Panama a inregistrat o crestere economica de 10,6% gratie investitiilor in infrastructura necesare pentru largirea faimosului Canal Panama.

Economia zonei euro se va contracta cu 0,5% in 2012, urmand ca in 2013 sa se inregistreze o crestere economica marginala, de 0,1%, conform raportului Eurozone Forecast, realizat de Ernst & Young.

Degradarea zonei euro ar putea dura 10 ani - raport Ernst&Young

Programul Bancii Centrale Europene privind achizitia de titluri de stat a redus semnificativ riscul dizolvarii zonei euro pe termen scurt, insa nu s-au produs transformarile necesare pentru restaurarea stabilitatii pe termen scurt.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

In acelasi timp, miliardarul George Soros avertizeaza ca Uniunea Europeana (UE) ar putea fi distrusa de criza zonei euro, pe care o califica "de cosmar".

Soros: UE va fi distrusa de criza "de cosmar" din zona euro

Germania poate salva integritatea uniunii monetare si pe cea a Uniunii Europene daca paraseste zona euro, considera George Soros.

Soros: Germania trebuie sa paraseasca zona euro, nu Grecia

#moneda Panama, #dolar Panama, #euro Panama, #criza zona euro, #state moneda euro , #America