Obama, sfatuit sa evite destinul Europei

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 10:45
1324 citiri
Obama, sfatuit sa evite destinul Europei

Barack Obama a fost sfatuit de republicani sa scoata tara din stagnarea economica si din datorii pentru a evita "catastrofa" cu care se confrunta in prezent Grecia, Spania si alte tari europene.

Statele Unite ale Americii (SUA) sunt "un pamant norocos" pentru ca "lumea foloseste dolarul american pentru a face comert", dar "timpul preseaza daca vrem sa evitam destinul Europei", a adaugat guvernatorul statului Indiana, Mitch Daniels, citat de agentia spaniola de presa EFE.

Acesta a admis ca Obama "nu a provocat" criza economica si financiara declansata in SUA in 2008, dar actualul presedinte "a promis solutii, iar in ultimii trei ani lucrurile nu au facut decat sa se inrautateasca".

"Cel mai tragic, cel mai mult au fost afectati tinerii americani, prima generatie care se afla in fata unui viitor mai putin promitator decat parintii sai", a punctat guvernatorul republican.

Acesta a reiterat in discursul sau criticile republicanilor la adresa administratiei democrate, pe care o acuza ca a indatorat excesiv SUA si a aplicat reguli care "sufoca" economia si pun in dificultate initiativa privata.

In opinia republicanilor, acest lucru inseamna "a face politica in favoarea saraciei", a spus Daniels.

"2012 este anul sansei reale, dar poate ultima, de a relansa o tara a sperantei si adevaratei echitati", a comentat guvernatorul, mentionand ca actualele provocari "nu tin de probleme de ideologie sau preferinte de partid".

Planul prezentat marti seara de Obama vizeaza promovarea inovatiei in productie si crearea de locuri de munca in acest domeniu pe teritoriul SUA, accelerarea cresterii sectorului energiilor curate, sustinerea independentei energetice si sprijinirea educatiei.

Presedintele a propus de asemenea o reforma a sistemului fiscal astfel ca bogatii sa contribuie mai mult la finantele publice, concret ca americanii cu venituri de peste un milion de dolari sa fie impozitati cu cel putin 30%.

#criza financiara sua, #criza financiara Europa, #masuri obama, #criza datoriilor tari zona euro , #America