Obama, primul presedinte de culoare al SUA, isi consolideaza locul in istorie

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:16
1301 citiri
Obama, primul presedinte de culoare al SUA, isi consolideaza locul in istorie

Reales marti dupa un mandat dificil de patru ani, Barack Obama, al 44-lea presedinte al Statelor Unite si primul presedinte de culoare al celei mai mari puteri mondiale, isi consolideaza locul in istorie.

Un singur democrat dupa 1945 a fost ales de doua ori la conducerea SUA, Bill Clinton, intr-o situatie economica mult mai buna decat cea actuala, marcata de o rata a somajului de 7,9%. Niciun presedinte american nu a fost pana acum reales atunci cand rata somajului a depasit 7,2%, relateaza AFP.

Ales in 2008 cu sloganuri de "speranta" si "schimbare", Obama, in varsta de 51 de ani, a reusit sa-i convinga pe americani ca poate, mai bine decat adversarul sau Mitt Romney, sa-i conduca pe calea relansarii economice in ciuda celor patru ani de criza din care tara isi revine in continuare cu dificultate.

Interlocutorii sai il descriu ca un om rezervat, cerebral, dar extrem de competitiv, caruia nu ii place sa piarda nici in politica, si nici la basket.

Conventia democrata din 2004 de la Boston, care l-a ales pe John Kerry drept contracandidat al lui George W. Bush, a fost momentul cand Barack Hussein Obama, fiul unui kenyan si al unei americance, a aparut cu adevarat pe scena nationala americana, sustinand o abordare a politicii bazata pe consens care a sedus si a facut istorie.

Cum a ajuns Barack Obama sa fie cel mai important lider al planetei?

Obama, nascut in august 1961 la Hawaii (Pacific) si cu o parte din copilarie petrecuta in Indonezia, reprezenta atunci de sapte ani sudul dezmostenit al Chicago in Senatul statului Illinois. La inceputul lui 2005, el a ajuns in Senatul de la Washington si, datorita carismei si elocventei sale, devine favoritul mass-media.

Patru ani mai tarziu, la capatul unei ascensiuni meteorice in care a invins-o pe Hillary Clinton la alegerile primare democrate si apoi a castigat in fata republicanului John McCain la prezidentiale, el i-a succedat lui Bush si s-a instalat la Casa Alba.

SUA au ales "speranta in detrimentul fricii", a spus Obama dupa depunerea juramantului la 20 ianuarie 2009 in fata a doua milioane de persoane reunite in centrul Washingtonului.

Insa exercitiul puterii s-a dovedit deseori frustrant pentru acest avocat si profesor de drept constitutional absolvent de Harvard, in special dupa ce republicanii au castigat Camera Reprezentantilor la sfarsitul lui 2010 si au incercat sa-si puna in aplicare promisiunile de a reduce cheltuielile fara a creste taxele.

Obama se poate prevala de un bilant respectabil, printre care se numara si ambitioasa reforma a asigurarilor de sanatate. Somajul ramane in continuare cu 2,9 puncte procentuale mai ridicat decat inaintea crizei, in timp ce datoria statului federal a crescut cu peste 50% din 2009.

#Obama victorie, #obama presedinte sua, #Obama presedinte Casa Alba , #America