Obama ar putea sprijini Franta si Italia in solutionarea crizei

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 13:35
1248 citiri
Obama ar putea sprijini Franta si Italia in solutionarea crizei

Presedintele SUA, Barack Obama, ar putea solicita un sprijin puternic pentru tarile cu probleme, care sa duca la rezolvarea mai rapida a crizei din UE, alaturandu-se astfel Frantei si Italiei in disputa cu Germania.

Victoria lui Obama in algerile din SUA va avea trei efecte pentru zona euro, niciunul dintre acestea bun, scrie bancherul David Marsh intr-un comentariu pentru portalul MarketWatch.

In primul rand, dupa luni in care Obama si echipa sa au transmis clar ca vor ca Grecia sa ramana in zona euro, pentru ca algerile din SUA sa nu fie afectate de acutizarea crizei financiare, presedintele american are acum mai multa libertate sa vorbeasca despre problemele Europei.

"Daca Obama decide sa renunte la manusi in relatia cu Batranul Continent, s-ar putea ajunge la schimburi dure, mai ales cu Berlinul", scrie Marsh.

Obama se va pozitiona probabil mai deschis de partea Frantei si Italiei si impotriva intransigentei Germaniei in privinta sustinerii Greciei si altor tari lovite de probleme financiare.

In mod semnificativ, cea mai rasunatoare aprobare pentru realegerea lui Obama a venit din partea presedintelui francez, Francois Hollande, care vede SUA drept aliat in campania impotriva austeritatii promovate de Germania.

Realegerea lui Obama inseamna mai mult optimist privind economie din SUA

In al doilea rand, incheierea alegerilor ar putea aduce la nivel international mai mult optimism privind economia SUA, daca politicienii americani reusesc sa se puna de acord asupra unor masuri care sa evite activarea automata, la inceputul anului urmator, a unor reduceri de cheltuieli si majorari de taxe.

Obama, despre masuri de redresare economica a SUA: bogatii trebuie sa plateasca impozite mai mari

Imbunatatirea perceptiei privind SUA coincide cu inrautatirea informatiilor venite din Europa. Diferenta de crestere economica dintre SUA si zona euro ar putea ajunge la trei puncte procentuale anul urmator, nivel maxim de la introducerea euro.

Efectul ar putea fi deprecierea euro, veste buna pentru statele cu datorii din sudul Europei, dar proasta pentru Germania si alte state creditoare, sustine bancherul.

Efect al realegerii lui Obama: Germania, mai reticenta la relaxarea austeritatii

Al treilea efect evidentiat de Marsh este ca Germania va deveni, in pofida presiunilor mai mari, tot mai reticenta sa accepte o relaxare a austeritatii impuse statelor cu probleme, precum Grecia sau Spania.

Incapatanarea Germaniei va fi alimentata si de apropierea alegerilor federale, programate anul urmator.

Alegeri SUA: Obama ramane Presedintele SUA in ciuda situatiei economice proaste

Unul dintre motivele importante pentru care nu functioneaza programul de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene (BCE), destinat sa ajute statele cu dificultati de finantare, este opinia negativa a Bundesbank, banca centrala a Germaniei. Se poate chiar ca cea mai mare parte a impactului pozitiv asupra randamentelor obligatiunilor unor tari ca Spania sa fi fost deja inregistrat.

Pornirea programului dureaza si reflecta contradictia conditionalitatii impuse unor tari ca Spania pentru masuri dure de austeritate, fara ca acestea sa stie macar ce primesc in schimb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#realegere Obama, #efecte realegere Obama, #Europa efecte Obama , #America