Moody's: SUA ar trebui sa elimine plafonul datoriei de stat

Luni, 18 Iulie 2011, ora 12:26
1258 citiri
Moody's: SUA ar trebui sa elimine plafonul datoriei de stat

Moody's sugereaza SUA ca ar trebui sa elimine plafonul datoriei de stat pentru a reduce incertitudinea in randul celor care detin obligatiuni, conform Mediafax.

SUA este una dintre putinele economii dezvoltate unde legislativul stabileste un plafon pentru datoria de stat, situatie care creeaza periodic incertitudine privind capacitatea guvernului de a-si respecta obligatiile financiare, se arata intr-un raport al Moody's.

"Ne-am reduce estimarea privind riscul unui eveniment neprevazut daca guvernul si-ar schimba cadrul legislativ de administrare a datoriei publice pentru a imblanzi semnificativ sau a elimina acest factor de incertitudine", a declarat analistul Moody's Steven Hess in raport.

Agentia a avertizat saptamana trecuta ca ar reduce ratingul "AAA" al SUA daca guvernul ar intarzia plati legate de datoria de stat.

Presiunea exercitata de agentiile de rating asupra Casei Albe si Partidului Republican de a ajunge la un acord privind reducerea deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat a atins astfel cote critice.

Moody's noteaza ca a considerat intotdeauna ca riscul intrarii Statelor Unite in default (incapacitate de plata) este foarte redus, deoarece Congresul a ridicat fara probleme in ultimele cateva zeci de ani plafonul datoriei de stat, fara prea multe controverse.

Actualele divergente dintre Camera Reprezentantilor, unde Republicanii sunt majoritari, si administratia Obama privind plafonul datoriei de stat au generat un nivel ridicat de incertitudine si au determinat Moody's sa creasca estimarea privind probabilitatea unui eveniment neprevazut.

Agentia de rating a sugerat totodata ca guvernul american ar putea lua in calcul alte modalitati de limitare a datoriei de stat, dand ca exemplu Chile, considerata cea mai "sanatoasa" tara din America Latina din punct de vedere fiscal.

"In alte tari, nivelul deficitelor este constrans de guvernanta fiscala, ceea ce conduce la un bun control al datoriei, chiar daca aceasta teoretic nu este limitata", a aratat Moody's, subliniind ca aceasta abordare este eficienta in Chile.

Agentia da drept exemplu si criteriile Tratatului de la Maastricht din Europa, care recomanda ca raportul dintre datoria de stat si Produsul Intern Brut (PIB) sa nu depaseasca 60%. Moody's noteaza, totusi, ca aceasta recomandare este de mutle ori incalcata de guverne.

In SUA, Moody's observa ca plafonul datoriei de stat nu a incetinit cresterea acesteia, deoarece Congresul a ridicat constant aceasta limita.

#sua criza, #sua datorie, #datorie stat, #moody, #rating sua , #America