La multi ani, America!

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 23:23
4795 citiri
La multi ani, America!

America imbraca haine de sarbatoare. Acum 235 de ani, pe 4 iulie 1776, presedintele Thomas Jefferson proclama independenta SUA. Declaratia de Independenta a constituit actul de nastere al noii natiuni care a devenit, in timp, un simbol al libertatii. Pentru americani, The Independence Day este ziua dedicata petrecerii, cu picnicuri, parade si spectacole de artificii. Iata care sunt secretele americanilor legate de Ziua Independentei:

Nu toate coloniile britanice doreau independenta. New York, New Jersey, Pennsylvania si Delaware au rezistat luni de zile, in speranta de a face pace cu Anglia.

Congresul a declarat independenta pe 2 iulie, imediat ce flota britanica a ajuns in portul din New York. Insa independenta a fost proclamata in mod oficial in ziua de 4 iulie.

Cu toate ca Declaratia a fost adoptata pe 4 iulie 1776, versiunea tiparita a fost semnata abia pe 2 august.

56 de persoane au semnat Declaratia de Independenta, cel  mai in varsta semnatar fiind Benjamin Franklin care avea 70 de ani, iar cel mai tanar fiind Edward Rutledge, in varsta de 26 de ani, delegat din California de Sud.

In momentul in care Declaratia a fost semnata, "Statele Unite ale Americii" nu existau. Statul, asa cum il cunoastem astazi, a luat nastere in mod oficial in 1788, cand a fost ratificata Constitutia.

In prezent, exista 24 de exemplare originale ale Declaratiei, dintre care doua se afla in Biblioteca Congresului, un exemplar a mers la George Washington ca suvenir, iar restul se afla in colectii particulare.

John Adams si Thomas Jefferson, semnatarii Declaratiei de Independenta si fosti presedinti SUA au murit in seara zilei de 4 iulie 1826, la celebrarea celor 50 de ani de independenta.

4 iulie este si ziua in care Filipine si-a castigat independenta. Filipine a fost un teritoriu al Statelor Unite din 1898 pana pe 4 iulie 1946, cand a devenit o tara independenta.

The Independence Day transforma copiii in republicani

Potrivit unui studiu Harvard, copiii care merg la parade de Ziua Independentei vor fi republicani cand vor creste.

Americanii nu-si cunosc istoria

Potrivit unui studiu, unul din patru americani nu cunoaste istoria Zilei de Independenta.

Intr-un sondaj de opinie, doar 74% dintre americani au spus ca SUA a castigat independenta de la Marea Britanie, 20% au fost nesiguri, iar 6% au numit alte state.

4 iulie este sarbatoarea americana in care se bea cel mai mare volum de bere

In top 5 se mai afla si Memorial Day, Ziua Muncii, Ziua Tatalui si Craciunul.

De 4 iulie, americanii cheltuiesc in total 111 milioane de dolari pe inghetata pe bat.

De asemenea, anul trecut americanii au cumparat cu 700% mai multe focuri de artificii decat acum 35 de ani.

Cat cheltuieste America de Ziua Independentei?

In 2009, valoarea importurilor de steaguri americane a ajuns la 3 milioane de dolari, majoritatea importate din China (in valoare de 2,5 milioane de dolari)

Tot in 2009, au fost exportate steaguri americane in valoare de 1 milion de dolari. Mexicul a cumparat cele mai multe steaguri americane, in valoare de 333.888 de dolari.

Acum 2 ani, SUA a importat din China focuri de artificii in valoare de 209 milioane de dolari.

Exporturile americane cu focuri de artificii a fost de doar 42,9 milioane de dolari, Emiratele Arabe Unite achizitionand focuri de artificii in valoare de 14,5 milioane de dolari.

Iata ce traditii respecta americanii de Ziua Americii:

Focuri de artificii

Ziua Independentei este renumita in intreaga lume pentru show-ul impresinant cu focuri de artificii. In aceasta zi, cerul capata mii de culori.

Potrivit statisticilor, in 2010 SUA a lansat 1500 de focuri de artificii, iar cel mai mare foc de artificii are loc in fiecare an la New York.

Pistoale cu apa

Daca vrei sa iei parte la parada din SUA care are loc in fiecare an de Ziua Independentei, “inarmeaza-te” un pistol cu apa, “bombe” cu apa - de obicei sub forma de mici baloane umplute cu apa sau bomboane, in cazul in care ti se termina rezervele, potrivit Dailyholiday.

Americanii se pregatesc cu o saptamana inainte, fiindca in ultimele zile toate stocurile sunt epuizate.

Picnic american

Americanii care nu vor sa participe la bataia cu apa organizeaza un gratar impreuna cu familia si prietenii.

Fiindca iulie este timpul potrivit a petrece timp in natura, americanii merg la picnic si asculta melodii patriotice.

Demonstratii istorice si parade

O astfel de zi nu poate trece fara demonstratiile si paradele istorie, care sunt o parte integranta a sarbatorii.

Pentru a respira aerul de “libertate”,  americanii se trezesc de dimineata sa participe la parada.

Acestia au obiceiul de a merge cu masinile care sunt decorate cu margele, baloane si flori in culorile rosu, alb si albastru.

Cantece patriotice

Pe 4 iulie, cantecele patriotice se pot auzi chiar si in biserici.

Daca aceasta sarbatoare este plina de traditii amuzante, nu inseamna ca americanii nu cred in dragostea pentru tara.

Ei cred in libertatea omului si intr-o natiune unificata sub numele lui Dumnezeu.

Seara, americanii se bucura de concertele in aer liber.

#declaratie independenta, #independenta, #sua, #the independence day, #traditii ziua americii, #ziua americii, #ziua independentei , #America