Intreaga bogatie din lume, tot mai aproape de 100 mii de miliarde dolari

Joi, 04 Octombrie 2007, ora 11:44
1183 citiri
Intreaga bogatie din lume, tot mai aproape de 100 mii de miliarde dolari

Averea la nivel global se afla in continua ascensiune, anul trecut inregistrand o crestere 7,5%, apropiindu-se de 97,9 mii de miliarde dolari, aceasta evolutie marcand al cincilea an consecutiv de extindere a gradului de bogatie, conform unui nou studiu facut de Boston Consulting Group (BCG), informeaza Budapest Business Journal.

Desi in sectorul industrial, cresterea este sustinuta si performantele devin din ce in ce mai puternice administratorii de averi au inca suficient spatiu pentru a-si mari profitul, afirma BBJ.

In timp ce cauta oportunitati in regiuni in curs de dezvoltare precum Asia-Pacific, America Latina si Orientul Mijlociu, investitorii se confrunta cu o multime de provocari care necesita planificari atente, conform acestui raport.

Al saptealea raport anual al Boston Consulting Group privind bogatia la nivel global, intitulat "Tapping Human Assets to Sustain Growth: Global Wealth 2007", se bazeaza pe un studiu de piata detaliat ce masoara nivelul bogatiei in 62 de tari (ce reprezinta mai mult de 96% din PIB-ul global) si are ca reper studiul facut de 111 investitori ce administreaza active de peste 10 mii de miliarde de dolari.

Bogatia a ramas concentrata in anumite regiuni: America de Nord (Statele Unite ale Americii si Canada) si Europa au inregistrat inca odata cele mai nivele de bunastare, cu 36,2 mii de miliarde dolari, respectiv 33 mii de miliarde dolari.

"Impreuna, cele doua au acumulat 27% din totalul de gospodarii si 71% din bogatia globala", a declarat Christian de Juniac, co-autor al raportului si partener senior al BCG.

Japonia, cu 11,9 mii de miliarde dolari si zona Asia-Pacific, cu 10,6 mii de miliarde dolari sunt urmatoarele doua mari piete ce inregistreaza un nivel ridicat al bogatiei la nivel global.

Pietele cu cel mai mic nivel al bogatiei sunt America Latina cu 3,4 mii de miliarde dolari, urmata de Orientul Mijlociu, cu 2,9 mii de miliarde dolari.

Impreuna, China si Brazilia au inregistrat cea mai mare rata a cresterii bogatiei din 2001 si pana in 2006, cele doua fiind urmate de patru state din Europa Centrala si de Est: Ungaria, Polonia, Slovacia si Republica Ceha.

In urmatorii ani se asteapta ca nivelul de bogatie al Chinei sa le depaseasca pe toate celelalte, inregistrand o rata a cresterii de 17,4% pe an, procent ce depaseste rata globala de 5,6%.

Numarul gospodariilor cu averi de peste un milion de dolari a crescut cu 14% in 2006 pana la 9,6 milioane. "Acestea au fost cele mai bogate 0,7% dintre gospodarii, detinand 33 de mii de miliarde de dolari, echivalentul a o treime din bogatia globala", a declarat Bruce Holley, un al autor al raportului si el partener al grupului BCG.

"In America de Nord se regasesc aproape jumatate dintre gospodariile cu averi de peste un milion de dolari, Europa contabilieaza un sfert iar Asia-Pacific o cincime"

Statele Unite ale Americii detin de departe cel mai mare numar de gospodarii cu averi de peste un milion de dolari, urmate de Japonia, Marea Britanie si Germania.

Intr-un mod remarcabil, China s-a clasat pe locul cinci, inaintea multor state europene puternice din punct de vedere economic, precum Franta sau Italia.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.