Economia SUA a incetinit peste estimari in primul trimestru din 2018

Vineri, 29 Iunie 2018, ora 10:54
3576 citiri
Economia SUA a incetinit peste estimari in primul trimestru din 2018
Foto: CC0 Creative Commons

Economia americana a incetinit in primele trei luni din acest an mai mult decat s-a previzionat initial, deoarece cheltuielile de consum au inregistrat cel mai lent ritm de crestere din ultimii aproape cinci ani, arata cea de-a treia estimare publicata joi de Departamentul american al Comertului.

Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 2% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 2,2% previzionat anterior si o expansiune de 2,9% in perioada octombrie - decembrie 2017, transmit DPA si Reuters.

In primele trei luni din acest an, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 0,9%, fata de un avans de 1% previzionat anterior. Este mai lent ritm de crestere din trimestrul doi din 2013. In ultimele trei luni din 2017 cheltuielile de consum au urcat cu 4%.

In schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 5,8% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 5,5% previzionat anterior.

Luna aceasta, Rezerva Federala a SUA (Fed) a facut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorand la un interval cuprins intre 1,75% si 2,00% dobanda de politica monetara, cel mai ridicat nivel din 2008.

Presedintele Fed, Jerome Powell, a apreciat ca majorarea numarului de locuri de munca sprijina cresterea veniturilor si increderea in economie, in timp ce expansiunea externa si reducerile de taxe vor stimula suplimentar avansul PIB-ului SUA. Seful Fed a avertizat ca sunt in crestere temerile legate de comert, iar aceste incertitudini determina firmele sa-si amane investitiile si angajarile.

Majorarea ratei dobanzii vine intr-un moment in care rata somajului in SUA este la 3,8% - cel mai redus nivel din ultimele aproape doua decenii - iar inflatia este in crestere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia SUA incetineste, #economie SUA 2018 , #America