Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul comercial al Americii pune in pericol stabilitatea economiei mondiale

Deficitul comercial al Americii pune in pericol stabilitatea economiei mondiale
Deficitul balantei comerciale americane s-a agravat in luna iulie pana la valoarea de 68 miliarde dolari, dupa 64,8 miliarde dolari in luna iunie, a anuntat, marti, Departamentul american al Comertului, informeaza AFP.Valoarea de 68 miliarde dolari depaseste estimarile analistilor, care mizau pe un deficit de 65,5 miliarde dolari, fiind vorba de cea mai ridicata valoare lunara a deficitului balantei comerciale americane. In timp ce importurile au scazut cu 1,1 procente pana la 120 miliarde dolari, exporturile au crescut cu un procent pana la 188 miliarde dolari, o noua valoare record.
Pe capitole, deficitul balantei petroliere s-a situat la 25,6 miliarde dolari, iar deficitul schimburilor de bunuri s-a situat la 73,4 miliarde dolari, comparativ cu 70 miliarde dolari in luna iunie. Vesti bune au venit de la schimburile de servicii care au inregistrat un excedent de 5,4 miliarde dolari, comparativ cu 5,2 miliarde dolari in luna iunie, si de la exporturile de automobile si piese detasate, care s-au cifrat la 9,6 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel din istorie.

Geografic, SUA si-au redus usor deficitul in relatia cu China, 19,6 miliarde dolari in luna iulie comparativ cu 19,7 miliarde dolari in luna iunie. In schimb, a crescut deficitul balantei comerciale in relatia SUA cu tarile membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, Uniunea Europeana, Canada si Mexic.

Cumulat, pe primele sapte luni ale acestui an deficitul comercial al SUA a atins valoarea de 453 miliarde dolari, coparativ cu 398,2 miliarde dolari in aceiasi perioada a lui 2005. Daca acest ritm se va mentine, SUA sunt pe cale sa depaseasca valoarea record de 717 miliarde dolari inregistrata pe ansamblul anului trecut.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 658 ori