Decizia lui Chavez de a deprecia moneda cu 50% si de a fixa 3 cursuri a generat panica in Venezuela

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 14:58
1483 citiri
Decizia lui Chavez de a deprecia moneda cu 50% si de a fixa 3 cursuri a generat panica in Venezuela

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a decis sa adopte un sistem de schimb valutar multiplu, in incercarea de a limita deficitul bugetar si afluxul de dolari, decizie ce a creat panica in statul sud-american, populatia temandu-se de cresteri generalizate de preturi, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

Cumparatorii din Caracas au stat la cozi incepand din weekend pentru a cumpara televizoare, DVD-uri si frigidere de import, ingrijorati de o posibila crestere a preturilor, dupa ce Chavez a depreciat cursul de baza al monedei nationale cu 50% pe 8 ianuarie, la 2,15 bolivari/dolar.

Insa in afara de acest curs, Venezuela a fixat alte doua rate de schimb. Astfel, pentru bunurile de import de stricta necesitate, precum alimentele si medicamentele, cursul este de 2,6 bolivari/dolar, in timp ce pentru produsele 'neesentiale', cursul a fost stabilit mult mai sus, la 4,3 bolivari/dolar.

Chavez sustine, insa, ca va proteja bolivarul, care se tranzactiona saptamana trecuta pe piata nereglementata la un curs de 6,25 bolivari/dolar. Cursul valutar triplu seamana izbitor cu politica dezastruoasa adoptata de Venezuela in anii '80, cand scaderea exporturilor de petrol a dus, in 1983, la o depreciere similara a valutei, cunoscuta de venezueleni ca "Vinerea Neagra".

Chavez, care sustine ca deprecierea valutei va stimula cresterea economica, risca sa alimenteze inflatia si coruptia, considera multi experti. Juan Pablo Fuentes, economist in cadrul Moody's, prevede ca inflatia ar putea atinge 60%, cel mai inalt nivel din 1996 si dublu fata de estimarile guvernului. "Va fi un an dificil", a declarat Fuentes pentru Bloomberg.

"Deprecierea are un efect imediat asupra consumatorilor. Vom observa o scadere drastica a consumului, ce este unul dintre principalii piloni ai cresterii economice", a completat el. Ricardo Hausmann, profesor la Universitatea Harvard, avertizeaza ca Venezuela adopta acum politici care au esuat in urma cu doua decenii. "America Latina a invatat in anii '80 ca astfel de politici nu functioneaza", afirma Hausmann, care a fost ministru in cabinetul venezuelean in anii '90, in timpul presedintiei lui Carlos Andres Perez, care a eliminat sistemul de curs multiplu.

"Este mult prea simplu sa furi bani printr-un curs valutar multiplu. Obtii profit numai din diferenta dintre cursuri", a explicat el. Miscarea lui Chavez a afectat pe pietele internationale cotatiile putinelor firme straine care mai opereaza in Venezuela, in conditiile in care regimul socialist al acestuia a recurs la numeroase nationalizari. Astfel, actiunile firmele spaniole Telefonica s-au depreciat puternic la Bursa din Madrid.

De asemenea, unele companii ce opereaza in Venezuela se pregatesc pentru un declin al profiturilor in urma deciziei lui Chavez. Colgate- Palmolive prevede costuri de 6 centi/actiune in fiecare trimestru al acestui an, iar Clorox, cel mai mare producator de inalbitori, a anuntat ca se asteapta la pierderi de pana la 30 milioane dolari din deprecierea bolivarului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit, # moneda, # consumatori, # firme , #America