Buffett, suparat pe politicienii americani: Nu trebuie sa puna in pericol parcursul ireprosabil din ultimii 237 de ani

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 15:36
1648 citiri
Buffett, suparat pe politicienii americani: Nu trebuie sa puna in pericol parcursul ireprosabil din ultimii 237 de ani

Amenintarea unor politicieni americani de a nu creste limita de indatorare a SUA, dupa ce banii au fost deja cheltuiti de catre stat, este "o arma politica de distrugere in masa" care nu ar trebui folosita, a declarat miliardarul american Warren Buffett.

"Stiu ca a fost folosita si in trecut, dar am folosit si bomba atomica in 1945 si am decis ca nu vom mai face niciodata asa ceva", a spus el intr-un interviu pentru CNBC.

Congresul american negociaza inca un acord pentru cresterea limitei de indatorare a SUA, de 16.700 de miliarde de dolari, inaintea termenului limita care este joi. Trezoreria americana a avertizat ca daca nu este majorat plafonul, nu va putea contracta imprumuturi noi peste aceasta limita. O prelungire a blocajului si incapacitatii SUA de a imprumuta ar putea aduce statul american in situatia de a nu-si putea plati datoriile incepand din perioada 22 octombrie - 1 noiembrie.

Buffett a cerut ambelor partide din Congres, Democat si Republican, sa nu foloseasca limita de indatorare drept arma.

"Exista destule alte arme care pot fi folosite", a spus el.

In pofida tergiversarii negocierilor pana in ultimele zile, Buffett a declarat ca nu se asteapta ca SUA sa faca ceva care sa-i "afecteze parcursul ireprosabil de 237 de ani". Daca s-ar intampla, insa, asa ceva, ar fi "un act de pura idiotenie", a adaugat investitorul.

Buffett a facut declaratii similare legate de limita de indatorare si la inceputul lunii octombrie. Politicienii ar trebui sa inceteze sa mai foloseasca cresterea limitei de indatorare in negocieri, a declarat Buffett, comparand practica cu amenintarea lansarii unei bombe nucleare.

Miliardarul a spus, la momentul respectiv, ca Statele Unite se vor apropia de "limita idioteniei" in disputa legata de majorarea plafonului datoriilor, dar ca nu o vor depasi, Congresul urmand sa rezolve blocajul inainte ca problema sa afecteze serios tara.

Liderii din senatul american au reluat negocierile pentru cresterea plafonului de indatorare si deblocarea activitatii unor agentii ale statului federal, dupa ce Camera Reprezentantilor a renuntat marti la un vot asupra unui plan propriu.

Liderul democratilor din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au suspendat anterior discutiile in timp ce Camera pregatea votul. Propunerea din Camera Reprezentantilor nu a inclus niciuna dintre conditiile initiale ale republicanilor pentru deblocarea activitatii statului si cresterea plafonului de indatorare.

Un acord conturat in Senat ar asigura statului finantare pana la 15 ianuarie si ar suspenda plafonul de indatorare pana la 7 februarie. Trezoreria ar putea folosi masuri extraordinare sa amane atingerea limitei de indatorare inca o luna dupa 7 februarie.

Centrul pentru Politici Bipartizane din Washington estimeaza ca Trezoreria va ajunge in situatia de a nu mai putea achita la timp datoriile in intervalul 22 octombrie-1 noiembrie. Chiar daca Trezoreria va putea amana cu cateva zile data la care va intra in incapacitate de plata, dar nu va putea impinge probabil termenul dupa in noiembrie, intrucat are programate la sfarsitul lunii octombrie mai multe plati mari.

#Buffet criza SUA, #declaratii Buffet criza SUA, #criza financiara America declaratii Buffet , #America