Brazilia, un miracol economic: Clasa de mijloc a inflorit in doar 7 ani

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 12:57
3666 citiri
Brazilia, un miracol economic: Clasa de mijloc a inflorit in doar 7 ani

Brazilia, stat cunoscut prin intermediul decalajelor sale sociale, a redus semnificativ nivelul saraciei si intentioneaza sa creeze o societate in care sa predomine clasa mijlocie.

"Cred ca pentru Brazilia, o provocare foarte importanta este ca populatia din clasa de mijloc sa predomine. Este ceea ce dorim, o Brazilie a clasei de mijloc", a afirmat presedinta Dilma Roussef pentru Financial Times.

In 2004, din clasa de mijloc a Braziliei faceau parte 34% dintre locuitori, iar in 2011 acest procent a crescut la 54%, potrivit Agerpres.

In acest sens, autoritatile din Brazilia vor acorda o atentie deosebita calificarii fortei de munca si reducerii taxarii acesteia.

Brazilia a inregistrat progrese semnificative in imbunatatirea conditiilor de viata pentru milioane de persoane, desi continua sa ramana una dintre societatile cele mai polarizate.

Potrivit FT, miracolul economic brazilian a scos din saracie intre 30 si 40 de milioane de persoane, populatia totala a acestei tari fiind de aproape 190 de milioane.

In plus, somajul a scazut si a ajuns anul acesta la 6%, un nivel minim istoric, in timp ce popularitatea doamnei Roussef, care la 1 ianuarie 2011 i-a succedat lui Luiz Incio Lula da Silva, a ajuns la 70%.

Potrivit unui studiu publicat in luna martie de compania Cetelem si de Institutul Ipsos, reducerea semnificativa a saraciei si expansiunea clasei mijlocii in Brazilia sunt rezultatul cresterii economice si ocuparii fortei de munca, dar si a politicii de redistribuire a veniturilor catre cei saraci, pusa in practica de Luiz Incio Lula da Silva.

#economie brazilia, #somaj Brazilia, #Brazilia clasa de mijloc, #model economic brazilian , #America