Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AIE: Cererea mondiala de petrol va creste cu 1,7% in 2010

AIE: Cererea mondiala de petrol va creste cu 1,7% in 2010

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) estimeaza ca nivelul consumului mondial de petrol va creste cu 1,7% in acest an, sustinut de cererea tarilor asiatice si a statelor emergente, dupa ce a inregistrat un declin de 1,5% in 2009, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Agentia, ce reprezinta interesele tarilor industrializate, prevede ca nivelul consumului mondial fi de 86,3 milioane barili de petrol pe zi in 2010, fata de 84,9 milioane barili pe zi in 2009. Previziunile sunt asemanatoare celor prezentate in cadrul ultimului raport, publicat in decembrie.


"Cresterea cerereii provine in totalitate din tarile ce nu fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)", precizeaza AIE, mentionand tarile din fosta Uniune Sovietica, America Latina si Asia. In Europa si in America de Nord, consumul ar urma, din contra, sa ramana destul de slab, in pofida unei ierni foarte reci.


AIE se asteapta, de asemenea, la o stabilizare a cererii de petrol in tarile din OCDE in 2010, dupa o scadere de 4,4% in 2009.


In ceea ce priveste productia, aceasta a crescut in ultimele luni din 2009, atingand 86,2 milioane barili pe zi in luna decembrie.


In medie, in 2009, productia de petrol a scazut cu 1,6 milioane barili pe zi, pe fondul cererii slabe.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 922 ori
Citeste mai multe desprecerere petrol productie barili aie