8,6 mil euro, cea mai scumpa carte din lume

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 13:57
1050 citiri
8,6 mil euro, cea mai scumpa carte din lume

Un exemplar rar al "celei mai scumpe carti din lume", o lucrare semnata de ornitologul franco-american John James Audubon, datand din secolul al XIX-lea, a inregistrat, marti seara, un nou record de pret, fiind vandut la licitatie pentru 8,6 milioane de euro, precizeaza Mediafax.

Volumul "Birds Of America", estimat la 4 - 6 milioane de lire sterline, a fost vandut pentru 7,3 milioane de lire sterline (8,6 milioane de euro), un nou record mondial pentru un volum tiparit scos la licitatie, a precizat casa Sotheby's, care a organizat evenimentul.

Un exemplar al volumului "Birds of America", cu dimensiuni de 90x60 centimetri, ce cuprinde 1.000 de ilustratii a aproape 500 de specii de pasari in marime naturala, a fost vandut, in urma cu 10 ani, pentru 8,8 milioane de dolari, la o licitatie organizata la New York. Cartea din secolul al 19-lea, semnata de John James Audubon, este disponibila in numai 119 exemplare, dintre care 108 sunt pastrate in biblioteci si muzee.

Lui Audubon, ornitolog si naturalist nascut in Haiti, in 1785, i-a luat 12 ani sa realizeze acest studiu, timp in care a calatorit in toata America impuscand pasari, pe care apoi le atarna de un fir si le picta. Artistul a mers apoi in Marea Britanie sa isi publice cartea, pe care a promovat-o printre bogatasi.

"Birds of America" a fost scoasa la licitatie alaturi de mai multe exemplare de carti rare.

Printre acestea s-a numarat un exemplar din "Mr. William Shakespeares Comedies, Histories. & Tragedies", prima colectie tiparita, in format in-folio, cu piesele dramaturgului, incluzand 36 dintre cele 38 de opere dramatice.

Volumul, caruia ii lipsesc trei pagini, a fost adjudecat contra sumei la care a fost evaluat de specialisti - 1,5 milioane de lire sterline (1,8 milioane de euro).

Sotheby's a apreciat ca volumul, publicat in 1623 si cunoscut drept "First Folio", este "cea mai importanta carte din intreaga literatura engleza".

Dintre cele 750 de exemplare despre care se crede ca au fost tiparite, in prezent nu se stie decat de existenta a 219 unitati.

Ambele volume faceau parte din colectia raposatului Lord Hesketh, care a fost vanduta la licitatie pentru suma totala de 10 milioane de lire sterline (12 milioane de euro).

#carte, #licitatie, #exemplar, #volum, #SUA , #America