UE ia in calcul incheierea unui parteneriat energetic cu Africa

Joi, 06 Septembrie 2007, ora 15:02
1206 citiri
UE ia in calcul incheierea unui parteneriat energetic cu Africa

Uniunea Europeana planuieste sa incheie un parteneriat energetic cu Africa, la Summitul UE-Africa, care se va desfasura in decembrie 2007, pentru a consolida aprovizionarea cu resurse energetice, a declarat, joi, reprezentantul Romaniei la SECI, Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit reprezentantului Romaniei in cadrul Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) de la Viena, Mihai Razvan Ungureanu, parteneriatul energetic dintre UE si Africa este necesar, avand in vedere faptul ca 30% din importul de gaze naturale al Uniunii provine din Algeria. Pe de alta parte, Ungureanu a subliniat nevoia, atat a Romaniei cat si a UE, de a coopera cu Rusia si cu statele Asiei Centrale.

"Petrolul din UE provine in proportie de 45% din Orientul Mijlociu, iar gazele vin in proportie de 40% din Rusia, ceea ce duce la o politica externa adaptata acestor coordonate", a spus Ungureanu.

Totodata, acesta a precizat ca Rusia si Statele Asiei Centrale reprezinta principalii furnizori de combustibili fosili si "elementele esentiale" ale parteneriatului energetic.

"In ceea ce priveste Romania, credem in cooperarea cu Federatia Rusa si cu statele Asiei Centrale. Definirea conceptului de securitate pentru Europa este siguranta cererii in timp ce pentru Rusia este siguranta ofertei. Este necesara, deci, armonizarea acestor doua perspective, data fiind natura interdependenta a relatiilor", a mai explicat Ungureanu.

De asemenea, oficialul roman a adaugat ca un alt obiectiv "interesant si demn de luat in seama" pentru Romania il reprezinta consolidarea parteneriatelor cu tarile din Caucaz sau cu Kazahstanul. Totodata, Ungureanu a subliniat nevoia Romaniei de a promova proiecte durabile, de conectare la rute energetice internationale, "din care Romania sa iasa castigatoare".

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.