Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

THE TIMES: Firmele africane sunt coplesite de imensa povara fiscala

THE TIMES: Firmele africane sunt coplesite de imensa povara fiscala
THE TIMES (Marea Britanie) - O mare dezvoltare ar fi posibila pentru unele dintre cele mai sarace tari ale lumii daca guvernele lor ar reforma politicile fiscale restrictive, care fac imposibil pentru firmele standard sa opereze legal, sustine un raport al Bancii Mondiale.

In Gambia, Africa de vest, de exemplu, povara fiscala asupra unei companii obisnuite ajunge la 286,7% din profit, o politica de auto-distrugere, care efectiv blocheaza aproape orice activitate a unei companii legale, sugereaza raportul.

In Europa, birocratia mare opereaza in paralel cu sisteme foarte simple. Suedia e clasata pe locul al doilea ca simplitate a sistemului de plati anuale - numai doua plati, in comparatie cu 96 necesare in Romania, al stat membru al UE. In Belarus, companiile trebuie sa faca 124 de plati catre autoritati, pentru a acoperi 11 impozite anuale diferite.

Pentru elaborarea raportului, firma de contabilitate PricewaterhouseCoopers le-a cerut filialelor sale din 178 de tari sa analizeze cat ar scadea taxele pentru o companie standard - un producator de ghivece de flori - si ce efort ar impune. Rezultatul descrie o imagine a unora dintre cele mai chestionabile politici economice practicate in lume.

Atrage atentia asupra asa-numitelor "impozite in cascada" utilizate in mai multe tari africane. Acestea sunt similare taxei pe valoarea adaugata, dar cu neajunsul ca firmele nu-si pot compensa costul vanzarilor prin taxa. Rezultatul este ca producatorii suporta o imensa penalitate fiscala pentru orice tip de outsourcing, ceea ce tine pe loc cresterea.

Politicile de acest tip arata ca in cinci tari africane povara fiscala e mai mult decat dublul profitului specific, arata studiul.

Tara preferata pentru plata impozitelor sunt Insulele Maldive si cea mai defavorabila, Belarus, arata raportul. Marea Britanie e pe locul 12.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1090 ori